Razvoj

Privredni pad Amerike najveći od Drugog svetskog rata

Sjedinjene Države su u 2020. zabeležile privredni pad po godišnjoj stopi od 3,5 posto.

To je najveći pad od Drugog svetskog rata, nastao ponajviše zbog razornog uticaja pandemije kovida 19 u uslužnim delatnostima, kao što su ugostiteljstvo i avio-saobraćaj.

Privreda SAD je, međutim, poslednji kvartal 2020. zaključila s rastom od 4 procenta međugodišnje, prema današnjoj fleš proceni američkog Ministarstva privrede.

Američka ekonomija je ušla u recesiju u februaru prošle godine, mesec dana pre nego što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest kovid-19 pandemijom, nakon čega je bruto domaći proizvod pao za rekordnih 31,4 posto u drugom tromesečju, da bi se u naredna tri meseca oporavio za 33,4 procenta.

U poslednjem lanjskom tromesečju najveći pozitivan doprinos BDP-u dali su rast izvoza, nerezidencijalna fiksna ulaganja, potrošnja stanovništva, stambene investicije i povećanje zaliha, dok je negativan uticaj imao pad državne potrošnje na saveznom, kao i na nivou pojedinačnih država i lokalnih samouprava, prenosi B92.

Analitičari predviđaju snažan oporavak aktivnosti kasnije tokom 2021. godine, nakon što vakcine protiv korone budu šire distribuirane i kada se ekonomija vrati u relativno normalno stanje.

FED je na završenoj dvodnenoj sednici zadržao ključne kamatne stope na nepromenjenom nivou, i ostao pri odluci o kupovini obveznica u vrednosti od najmanje 120 milijardi dolara mesečno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!