Projekti

Prodaje se razglednica sa Titanika . Cena 15.000 dolara?

Razglednica koju je, samo nekoliko nedelja pre nego što je Titanik nestao u dubinama severnog Atlantika, napisao stariji radio-operater prodaje se na aukciji.

Fotografija čuvenog prekookeanskog broda krasi prednju stranu razglednice, a na poleđini se nalaze reči koje je napisao Džek Filips svojoj sestri Elsi Filips, u martu 1912. godine, dok je čekao rezultate testova prve prave plovidbe broda, navodi se u opisu aukcijske kuće iz Bostona "RR Auction".

"Veoma zauzet radio do kasno. Nadam se da ćemo krenuti u ponedeljak i stići u sredu posle podne u Soton. Nadam se da ste dobro. Čuo sam se sa Etel juče“, napisao je Filips i potpisao se sa "Voli vas Džek", prenosi RTS.

Razglednica ima pečat Belfasta, grada u kojem je sagrađen Titanik.

Soton koji Filips pominje je skraćeni naziv za Sauthempton, engleski lučki grad iz kojeg je na svoje prvo i jedino putovanje krenuo Titanik.

Stariji radio-operater napunio je 25 godina tokom plovidbe, a na svom radnom mestu ostao je i nakon što je Titanik udario u santu leda kako bi se obratio za pomoć drugim brodovima dok voda nije počela da mu zapljuskuje noge.

Brod je napustio kada mu je kapetan rekao da je obavio svoju dužnost, ali kako se navodi u njegovoj biografiji u Britanskom nacionalnom arhivu, preminuo je u hladnoj vodi severnog Atlantika.

Razglednicu prodaje imanje Vere i Džona Gilespija, dugogodišnjih članova društva "Titanik" sa sedištem u Masačusetsu, rekao je Bobi Livingston, izvršni potpredsednik aukcijske kuće "RR Auction".

Očekuje se da razglednica na licitaciji dostigne cenu od 15.000 dolara. Aukcija je počela 26. Marta.

Iako je od kobnog 15. aprila 1912. godine, kada je Titanik potonuo, prošlo više od čitavog veka, suveniri sa broda i dalje su izuzetno popularni.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!