Propisi

Produžen rok za prijavu državne imovine - Kazne od 50.000 do 200.000 dinara

Rok za prijavu državne imovine koju koriste opštine, gradovi, javna preduzeća i drugi je istekao 31. decembra 2017. godine, ali je šesti put produžen do 2020. godine.

Država je gradovima i opštinama prepustila i finansiranje domova zdravlja i brigu o apotekarskim ustanovama. Zvanje osnivača mnoge samouprave je odvelo u duboki "minus", a zdravstvene ustanove u višegodišnju blokadu računa.

Jovan Vorkapić, direktor Direkcije za imovinu, kaže da su opštine sa severa Srbije ažurnije nego one s juga i da sve zavisi od shvatanja važnosti opštinskog rukovodstva i stručnosti operativaca konkretne lokalne samouprave. Na lokalnom nivou odgovaraju da se zadaci ne ispunjavaju jer su rokovi često nerealni, a mnoga zaduženja ne prati i finansijska podrška, niti kadrovsko pojačanje. U Pirotu su popisali 18.187 nelegalnih objekata, izdali 1.333 rešenja o rušenju, a dosad je ozakonjeno svega 248. Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig, objašnjava da od donošenja rešenja o rušenju, vlasnici imaju rok od tri godine da objekat uvedu u legalne tokove. Zato po tim rešenjima i ne postupaju odmah.

U decembru je stupio na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnoj svojini, kojim se uvodi novi prekršaj - propuštanje vođenja evidencije o stanju, vrednosti i kretanju sredstava u javnoj svojini i nedostavljanje podataka u propisanom roku. Navedenim izmenama propisuju se novčane kazne za odgovorno lice u opštinama, javnim preduzećima i institucijama, koji duže od 20 godina nisu prijavili da koriste državne resurse. Ukoliko to ne urade ni u naredne tri godine, slede novčane kazne od 50.000 do 200.000 dinara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!