Trgovina

Profit komanije “Alibaba” u prvom kvartalu 3,85 milijardi evra

Prihodi kompanije “Alibaba”, kineskog lidera u oblasti e-trgovine, nadmašili su u prvom tromesečju procene analitičara, uprkos trgovinskom sporu SAD i Kine.

Naime, prihodi “Alibabe” u periodu januar-mart povećali su se za 51 odsto na godišnjem nivou, na 93,5 milijardi juana (13,6 milijardi dolara), čime je nadmašena prosečna procena analitičara od 91,7 milijardi juana, prenosi "Blumberg".

Neto profit je dostigao 25,8 milijardi juana (3,85 milijardi dolara), što je više nego trostruko veća dobit u odnosu na isti period prethodne godine.

Prihodi u odeljenju internet-trgovine, koje čini većinu “Alibabinog” poslovanja, uvećani su za 54 odsto, dok su u manjem, ali brzorastućem odeljenju informatičkih usluga u oblaku, porasli za 76 odsto.

“Alibaba” u poslednje vreme dosta ulaže u ono što nazivaju "novom maloprodajom", a podrazumeva optimizaciju prodaje i usluga u fizičkim trgovinama na temelju podataka prikupljenih na internet, prenosi B92.

Kompanija “Alibaba” je označena kao najvredniji maloprodajni brend izvan SAD, prema istraživanju globalne marketinške i komunikacijske kompanije WPP i kompanije Kantar.

Time je kompanija “Alibaba” zauzela bolju poziciju od brednova kao što su: “McDonald's”, “Home Depot”, “Nike” i “Louis Vuitton” , i jedini je azijski brend među 10 najbolje plasiranih.

Brend kompanije “Alibaba” je , prema tom izveštaju, vredeo 131,2 milijarde dolara prošle godine, što je za 48 posto više nego godinu dana ranije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!