Društvo

Proglašena Gonkurova nagrada studenata Srbije u prisustvu članova Akademije Gonkur

U Ambasadi Francuske održano je završno većanje žirija za dodelu Gonkurove nagrade studenata Srbije, nakon koga je usledilo svečano proglašenje dobitnika. Ovo je jubilarno deseto proglašenje ove nagrade, koju dodeljuju studenti francuskog jezika iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca jednom od romana koji je prošle godine objavljen u Francuskoj.

Pokrovitelj nagrade je francuska Akademija Gonkur, a dvojica uglednih pisaca, članova ove Akademije gostovali su u Srbiji i prisustvovali većanju studenata i proglašenju dobitnika. To su Pjer Asulin i Tahar Ben Želun, romansijeri višestruko nagrađivani u Francuskoj. Gostujući pisci istakli su da su bili srećni što su imali priliku da prisustvuju završnom većanju studenata, i da su oduševljeni studentima i izuzetno visokim nivoom njihovog poznavanja dela frankofonih piscaca, kao i njihovim izborom.

U konkurenciji za nagradu našla su se četiri romana koje je prošle godine u Francuskoj kao najbolje izdvojila Akademija Gonkur. To su:

Le Voyage dans l’Est (Put na Istok), autorka : Christine Angot (Kristin Ango)

Enfant de salaud (Dete gada), autor : Sorj Chalandon (Sorž Šalandon)

Milwaukee Blues, autor : Louis-Philippe Dalembert  (Luj-Filip Dalamber)

La plus secrète mémoire des hommes (Najtajnije ljudsko sećanje), autor : Mohamed Mbougar Sarr  (Moamed Mbuar Sar)

Studenti su nagradili roman Najtajnije ljudsko sećanje, Moameda Mbuar Sara. Autor je poreklom iz Senegala, a piše na francuskom. Zanimljivo je da se izbor poklopio sa izborom članova Akademije Gonkur, koji su istom romanu dodelili prošle godine prestižnu Gonkurovu nagradu. 

Pobednički roman biće preveden na srpski, a autor će gostovati na budućim Molijerovim danima. Inače junak nagrađenog romana je mladi Senegalac, koji u Parizu otkriva mitsku knjigu Lavirint nečoveštva objavljenu  davne 1938. Junak odlučuje da otkrije zbog čega je autor tog dela nestao nakon skandala koji je njegov tekst izazvao. Tokom svoje istrage suočava se sa velikim tragedijama koje su čovečanstvu doneli kolonijalizam i holokaust…

Francuska Akademija Gonkur sastavljena je od 10 članova žirija, pisaca, koji svake godine dodeljuju nagradu Gonkur, najprestižnije književno odlikovanje u Francuskoj. Nagradu su osnovali u drugoj polovini XIX veka čuvena braća Edmon i Žil Gonkur.

Svečanim proglašenjem Gonkurove nagrade studenata završeni su ovogodišnji Molijerovi dani, književna manifestacija Francuskog instituta u Srbiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!