Svet građevinarstva-nekretnina

Propast kineskog giganta mamut bi mogao da izazove veliku krizu

Milijarder Hui Ka Yan sagradio je poslovnu imperiju “Evergrande Group” zahvaljujući poslovima sa nekretninama u koje je dobar deo Kineza usmerio svoju ušteđevinu.

Kompanija “Evergrande” trenutno je u dugovima i njen opstanak je malo verovatan, a vrlo je izvesno da će kriza isprovocirati opsežnu intervenciju kineskih vlasti kako bi se sprečilo širenje haosa.

Reakcije na krizu kineskog giganta koji je lane imao prihode veće od 100 milijardi dolara poslednjih dana dolaze sa svih strana, ali kriza se počela rasplitati mnogo ranije, još u maju, kada je krivulja cene deonica i obveznica kompanije krenula nizbrdo, prešavši tačku s koje nema povratka (već u junu, glasine su se pokazale tačnima – “Evergrande” nije uspeo da iskupi izdanje komercijalnih zapisa).

“Evergrande” je zapravo ogroman konglomerat kojem je tržište nekretnina kor biznis (core business), pa su i ti wealth-management produkti najčešće bili naslonjeni na pozitivne trendove cena nekretnina. Tržište alternativnih investicijskih proizvoda već godinama cveta: agencija Fitch Ratings procenjuje kako je premašilo četiri biliona dolara (otprilike četvrtina kineskog BDP-a), a nekontrolisanu ekspanziju omogućila je država, nudeći implicitnu garanciju na povrat sredstava, prenosi B92.

U teoriji, stvari bi trebalo da funkcionišu jednostavno - u zamenu za kapital koji bi se preusmerio u profitabilnu gradnju stanova i izdašan povrat, “Evergrande” bi ulagačima davao komad papira, neretko s obećanjem isplate značajnih prinosa. U praksi, tržište nekretnina je postalo zasićeno, prodaja je išla sve slabije, a povrat na uloženi kapital postajao sve niži.

Najnovije procene variraju, a prema Blumbergu, obaveze koje “Evergrande” mora da ispuni na ime plasiranih proizvoda bankarstva iz senke (nisu, naravno, sve već dospele) premašuju šest milijardi dolara (i obuhvataju preko 80.000 kreditora). Veličina ledenog brega se u ovome trenutku procenjuje na barem 300 milijardi dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!