Društvo

Prosvetari najavljuju štrajk od 1. septembra

Članovi granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost” organizovaće u petak, 1. septembra jednočasovni štrajk upozorenja u 387 osnovnih i srednjih škola.

Portparol sindikata Vesna Vojvodić Mitrović rekla je na konferenciji za novinare u Beogradu da je štrajk simboličan čin otpora prema poziciji obrazovanja kakvu nameće vlast u Srbiji i dodala da će zaposleni članovi tog sindikata, kojih u osnovnim i srednjim školama ima oko 14.000, odlučivati o modalitetu ostvarivanja štrajka upozorenja u zavisnosti od situacije na terenu.

Vesna Vojvodić Mitrović je kazala da su osnovni štrajkački zahtevi - izuzimanje zaposlenih u prosveti iz Zakona o zaposlenim u javnim službama i definisanje dinamike poboljšanja materijalnog položaja u obrazovanju. Objasnila je da prvim zahtevom „Nezavisnost” kao jedini od reprezentativnih prosvetnih sindikata ne traži povlačenje zakona iz procedure, već samo izuzimanje prosvetara poput vojske i policije, dok drugim zahtevom traže da Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izađu sa pismenim predlogom o poboljšanju materijalnog položaja prosvetnih radnika.

Govoreći o razlozima zbog kojih prosvetari treba da budu izuzeti iz Zakona o zaposlenim u javnim službama, ona je rekla da bi prema nekim njegovim odredbama zaposleni u prosveti mogli da budu premešteni 50 kilometara od mesta rada bez njihove saglasnosti, kao i da su loše odredbe prema kojima treba definisati radni učinak.

Predsednik sindikata Tomislav Živanović ukazao je na katastrofalan materijalni položaj prosvetnih radnika u 2017. godini jer imaju 11 odsto niže plate od prosečne plate u Srbiji. On je kazao da će taj sindikat učestvovati u javnoj raspravi o Zakonu o zaposlenima u javnim službama koja će u ponedeljak, 4. septembra biti organizovana u Beogradu kako bi ukazali da se ne slažu sa njim. 

Sa druge strane sindikat obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) najavili su danas štrajk upozorenja za ponedeljak, 4. septembar, i tvrde da će u jednočasovnoj obustavi rada u obe smene učestvovati više od 800 škola.

Štrajk upozorenja u ponedeljak trajaće po jedan školski čas u prvoj i drugoj smeni, a kako su na konferenciji za novinare objasnili predsednici tih sindikata Valentina Ilić (SOS) i Slobodan Brajković (SRPS), razlog za štrajk je Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama.

Kako je objasnila, njen SOS povukao se iz rada na tom Nacrtu zakona, jer, kako smatra, derogira zakon o osnovama sistema, kao i posebni kolektivni ugovor i benefite koje su prosvetari štrajkom postigli. Zakon o zaposlenim u javnim službama odnosi se samo na četiri sektora - na kulturu, obrazovanje, socijalu i zdravstvo, objasnio je Brajković i istakao da je prosveta u toj grupi „najgora”, da joj se plate od 2008. smanjuju, te da su „zapali u ćorsokak” i da su ljudi na terenu, koji pošteno rade, ogorčeni, jer plate ne dobijaju kao svi ostali.

Navodeći da je jedino u Moldaviji niža cena rada u prosveti, Brajković je rekao i da su prosvetari prevareni i da je prosečna plata zaposlenih u obrazovanju najniža od svih zaposlenih u javnim službama, te da, prema podacima za jun ove godine, prosečna plata u obrazovanju je oko 43.000 dinara, dok je republički prosek plata 48.000 dinara.

SOS i SRPS smatraju da je takav položaj zaposlenih u obrazovanju nedopustiv, kao i da od obećanja o povećanju plata datih početkom godine - nema ništa.

Oni navode da su sindikati u prosveti zbog takvog stanja prinuđeni da organizuju štrajk upozorenja i skrenu pažnju državnih organa i javnosti na „kontinuiranu degradaciju prosvetne profesije i obrazovanja uopšte”.

 

Izvor: Politika

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!