Društvo

Protest komunalaca, radnika u kulturi i medijima

Zaposleni u komunalnim delatnostima, ustanovama kulture, Radio televiziji Srbija, Radio televiziji Vojvodina i listu Mađar so protestovali su danas pred Vladom Srbije sa zahtevom da im se povećaju plate za deset odsto, jer su im 2014. godine, kao i drugima u javnom sektoru, smanjene za toliko.

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je da je Vlada Srbije 2014. godine smanjila plate i penzije "milionskoj armiji ljudi, a sada kada je moguće vratiti oteto, zahtev je uvažen samo za deo zaposlenih".

 "Od povećanja plata izuzeto je oko 150.000 ljudi, a od toga u komunalnim delatnostima radi oko 70.000 ljudi. Pre mesec dana podneli smo zahtev da im se povećaju plate kao i ostalima u državnim službama, ali smo ostali bez odgovora", rekao je Stojiljković pred više stotina nezadovoljnih radnika. 

Predsednik granskog sindikata javnog saobraćaja i komunalnih delatnosti Milan Simić rekao je da su se na protest odlučili posle dva meseca neuspešnih pregovora s Vladom Srbije.

"Zaposleni u saobraćaju, čistoći, vodovodu... svaki su dan na ulici, ali su za Vladu Srbije nevidljivi i nula", rekao je Simić i dodao da traže da im se vrati ono što je "oduzeto".

Predsednik granskog sindikata kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" Dragan Milanović rekao je da su zahtevi za povećanje plata predati Vladi Srbije i da će zaposleni biti uporni u protestu koji će uključiti i jednosatnu obustavu rada.

"Na ovaj način se borimo, ne samo za povećanje plata već i za slobodu medija, da nam ne rastu rogovi od gledanja Pink televizije i čitanja tabloida. RTS plaćaju građani, a država im uzima taj novac i pretvara ga u javna sredstva i tako kontroliše medije", rekao je Milanović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!