Društvo

Puđdamon preti otcepljenjem - Madrid pokreće član 155, suspenziju autonomije Katalonije

Lider Katalonije Karles Puđdamon upozorava da bi regionalni parlament mogao da glasa o usvajanju formalne deklaracije o nezavisnosti – ako Madrid nastavi sa "represijom", odnosno suspenzijom njene autonomije. Španska vlada je za subotu zakazala sednicu na kojoj će pokrenuti član 155 španskog ustava, koji predviđa suspendovanje katalonske autonomije.

Puđdamon je u pismu španskom premijeru Marijanu Rahoju naveo da je suspenzija nezavisnosti i dalje na snazi, ali da mogućnost da se proglasi nezavisnost i dalje postoji.

U pismu je postavio dva uslova Madridu – da "prestane sa represijom" i da se "pokrene dijalog". Pismo je poslato nekoliko minuta pre isteka roka koji je Madrid postavio za konkretno izjašnjavanje o tome da li je ili nije proglašena nezavisnost Katalonije.

"Odluka o primeni člana 155 odgovara centralnoj vladi, uz prethodno odobrenje Senata. Uprkos svim našim naporima i volji za dijalog, jedini odgovor koji smo dobili je da se suspenduje autonomija, što nam govori da nisu svesni problema i da ne žele da razgovaraju", dodaje se u pismu.

Lider Katalonije naglašava i da nije ispunjen zahtev za "okončanje represije".

"Nasuprot tome, represija je povećana, što je dovelo do hapšenja predsednika katalonske Narodne skupštine i predsednika udruženja 'Omnium Kultural', akreditovanih građanskih, pacifičkih i demokratskih entiteta", dodaje se u pismu.

Podsetio je da je narod Katalonije 1. oktobra glasao za nezavisnost na referendumu, uz podršku visokog procenta glasača, a da je 10. oktobra parlament održao sednicu za ocenu ishoda referenduma i njegovih efekata, gde je predložio da se suspenduju efekti proglašenja nezavisnosti.

Ubrzo po objavljivanju Puđdamonovog pisma, iz Kancelarije španskog premijera saopšteno je da će Vlada Španije na vanrednoj sednici koja je sazvana za subotu, pokrenuti član 155 španskog ustava, koji omogućava suspendovanje katalonske autonomije.

"Španska vlada će nastaviti sa procedurom iz člana 155 Ustava, kako bi obnovila legalitet katalonske samouprave", navedeno je u saopštenju Rahojevog kabineta.

Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas u 10 časova odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Rojters.

AFP prenosi da je katalonski lider Karles Puđdamon razjasnio danas da nezavisnost Katalonije nije proglašena, ali da je upozorio da će objaviti otcepljenje od Španije ukoliko Madrid ispuni pretnju o suspenziji regionalne autonomije.

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana.

Član 155 Ustava Španije ovlašćuje vladu da pribegne svim merama potrebnim da se očuva integritet države.

To je najekstremnija mera kojoj može da pribegne španska vlada ukoliko jedna autonomna regija proglasi nezavisnost. U političkim krugovima taj član zovu i "nuklearna opcija", dok ga je bivši ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija nazvao "atomskom bombom". Radi se o ekstremnoj meri predviđenoj za ekstremne situacije. Ta mera u Španiji još nikad nije uvođena.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!