Računovodstvo i finansije

Računovođe upozoravaju da je Pravilnik o PDV loš za privredu

Novoosnovana računovodstvena komora Srbije traži od Vlade Srbije hitno odlaganje primene novog obrasca o pregledu obračuna PDV.

Razlog je, kako ističu u ovom strukovnom udruženju, to što je obrazac neprimenjiv u poslovnoj praksi, kao i poreskom postupku, i koji će "kao takav uvesti računovođe u poreski prekršaj, znatno uvećati troškove rada, istovremeno smanjiti prihode od PDV, jer obveznici neće da ulaze u sistem kada dođu do limita ukupnog prometa od osam miliona dinara".

Primena ovog obrasca od 1. jula, smatraju u Računovodstvenoj komori, dovela bi do znatnog pogoršanja poslovnog ambijenta, a time i pogoršanja na listi Svetske banke "Duing biznis". Komora će svoj zahtev uputiti premijerki i predsedniku Srbije, kao i Ministarstvu finansija i nadležnom ministru, tražeći njihovu podršku za hitno odlaganje primene obrasca o pregledu obračuna PDV.

“Predložili smo da se pristupi izradi novog pravilnika, koji će propisati PDV evidencije i izveštavanje poreskog organa kroz PDV prijavu kakvu imaju Nemačka i ostale razvijene zemlje, koja će imati do 45 polja i koja će biti kreirarna po vrstama prometa u skladu s poreskim aspektom u skladu sa Zakonom o PDV, na osnovu ulaznih i izlaznih računa kroz knjige ulaznih i izlaznih faktura”, ukazala je Snežana Mitrović, predsednica Komore.

Računovodstvena struka je u proteklom periodu u više navrata tražila odlaganje primene, ali i izmenu Pravilnika o PDV, koji definiše novi način pregleda obračuna PDV. Rokovi su bili januar 2017. godine, potom januar 2018. godine, pa 1. jul ove godine. Računovođe ne zahtevaju samo odlaganje, već izradu potpuno novog pravilnika o PDV, prenose “Novosti”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!