Društvo

Rahoj: Dostignuta kritična tačka, sutra mere za Kataloniju

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da je dostignuta "kritična tačka" po pitanju Katalonije i najavio konkretne mere vlade za preuzimanje kontrole nad tim regionom koji želi nezavisnost, pošto je za to obezbedio podršku vodećih opozicionih stranaka.

"Dostigli smo kritičnu tačku", rekao je Rahoj na konferenciji za novinare posle samita lidera EU u Briselu.Kako je dodao, španska vlada je probala svim sredstvima da izbegne tešku situaciju.

"Ali razumećete da je teško za jednu zemlju, vladu EU da gleda kako se urušava vladavina prava" zabranjenim referendumom o nezavisnosti u Kataloniji.

Rahoj je odbio da potvrdi da li sporazum sa socijalistima uključuje planove za održavanje regionalnih izbora u Kataloniji u januaru kao što je najavio njihov predstavnik.

Cilj je dvostruk: povratak legaliteta i obnova normalnog funkcionisanja institucija, rekao je Rahoj koji će u subotu održati vanrednu sednicu vlade kako bi se započelo sa sprovođenjem najavljenog plana.

To će biti prvi put da se centralna vlada Španije u Madridu poziva na Ustav kako bi rasformirala regionalnu vladu i sazvala nove izbore.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!