Društvo

Rahoj odbacio mogućnost pregovora s katalonskim vlastima

Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je mogućnost pregovora s katalonskim vlastima o rešenju krize i pozvao na poštovanje španskih zakona, navodeći da "nije moguće posredovanje između demokratskih zakona i neposlušnosti i nezakonitosti".

Rahoj je to rekao u obraćanju španskom parlamentu, dan pošto su predsednik Katalonije Karles Pućdemon i drugi zvaničnici tog autonomnog regiona potpisali deklaraciju o nezavisnosti Katalonije od Španije. Pućdemon je juče, po potpisivanju te deklaracije, rekao da će na nekoliko nedelja suspendovati njenu primenu kako bi dao šansu pregovorima.

Rahoj je kazao da je katalonski referendum bio deo strategije "da se nametne nezavisnost koju malo njih želi i koja nije dobra ni za koga" i opisao katalonsku krizu kao "jedan od najtežih perioda u skorašnjoj istoriji Španije".

Španski premijer je rekao da su vlasti Katalonije prekršile zakon održavanjem referenduma 1. oktobra i podstakle ulične proteste kako bi dale legitimitet tom glasanju.

On je pozvao sve Špance da "okončaju tu podelu i da to učine mirno, obazrivo, i u cilju obnove koegzistencije".

Rahoj je dodao da niko ne treba da bude ponosan na katalonski referendum i da ni jedna jedina država ne podržava secesiju Katalonije.

On je ranije danas od Pućdemona zatražio razjašnjenje da li je proglasio nezavisnost Katalonije, preteći da će u slučaju secesije ukinuti autonomiju tog regiona.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!