Mobilni uređaji

Rakuten Viber pravi važan korak u finansijskim tehnologijama za svoju desetu godišnjicu uvođenjem plaćanja u čet botovima

Na pragu svog 10. rođendana, popularna platforma za razmenu poruka Viber najavljuje uvođenje korisne funkcije plaćanja u čet botovima – počevši sa Ukrajinom – prekretnicu u širenju kompanije van domena razmena poruka.

Rakuten Viber, kompanija koja stoji iza jedne od vodećih globalnih aplikacija za laku i besplatnu komunikaciju, slavi deceniju uspešnog poslovanja i najavljuje uvođenje funkcije plaćanja u čet botovima. Na ovaj način Viber pravi važan iskorak u oblast finansijskih tehnologija, kao dodatak na postojeće funkcije u domenu razmena poruka. Koricnici Vibera će od sada moći da koriste ovu platformu za nabavku roba i usluga, plaćanjem putem Google Pay ili drugih dostupnih rešenja mobilnog elektronskog novčanika.

Ovaj potez predstavlja prekretnicu u ekspanziji koncepta Vibera van domena razmena poruka, u daljem razvoju sveobuhvatne platforme radi podmirenja svih potreba svojih korisnika – uz primenu svih najsavršenijih mera očuvanja njihove privatnosti. Ukrajina je izabrana da postane prva zemlja u kojoj če ova funkcija biti aktivirana, dok je primena u drugim zemljama predviđena tokom 2021. godine.

Uz razvoj i rast popularosti platformi za razmenu poruka i društvenih mreža, želje korisnika za uvođenje dodatnih funkcija povrh već postojećih emodžija, GIFova i video poziva su sve učestalije. Da li zaista ima potrebe za korišćenjem 20 različitih aplikacija za društvene mreže, plaćanja i dostavu hrane povrh vodećih aplikacija za razmenu poruka? Još 2017. godine, 64% milenijalaca se interesovalo za rešenja novčanih transfera unutar aplikacija za razmenu poruka. Od tada je taj broj u stalnom porastu, a pandemija je samo naglasila potrebu uvođenja rešenja koja bi omogućila da se praktično sve radi – na daljinu. Viber je prepoznao tu potrebu, i objavio širenje u korisne funkcije i finansijsku tehnologiju ovom premijerom u digitalnim plaćanjima koja vode računa o privatnosti svojih korisnika.

 

Viberova funkcija plaćanja putem autorizovanih čet botova će omogućiti korisnicima da plaćaju prozivode i usluge trgovaca bezbedno i direktno. Korisnici će biti u obavezi – u slučaju da njihova banka to odobrava – da registruju svoju debitnu ili kreditnu karticu u njihov elektronski novčanik, čime mogućnost plaćanja postaje dostupna putem bilo kog čet bota razvijenog na Viberovom interfejsu za programiranje čet botova (API). Sa strane prodavca – kompanije koje žele da prihvate uplate ovim putem se povezuju sa pružaocem usluge plaćanja koji podržava ovu vrstu finansijskih transakcija, kreiraju čet bot na Viberu i omogućavaju plaćanje putem istog. Viberova čet bot platformu za plaćanje će odlikovati:

- Ušteda vremena: Funkcija plaćanja u čet botovima omogućava direktno plaćanje kroz samo nekoliko poteza unutar Vibera

- Sveobuhvatnost: Konačni korisnici će moći da plate za funkcije koje su inače koristili kroz čet bot (režimske troškove, isporuke, prevoz itd.)
- Bezbednost: Svi poverljivi podaci koji se koriste pri transakciji su ekriptovani i nedostupni čet botovima, Viberu ili bilo kojoj trečoj strani. klijenata za mala, srednja ili velika preduzeća.

-Laka široka primenljivost: Ova funkcija se uvodi lako i brzo na svako tržište na kome su dostupni mobilni elektronski novčanici.

Viber će ostvariti saradnju sa pouzdanim timovima programera čet botova i pružaocima usluga plaćanja tokom narednih mesec dana kako bi ova funkcija što pre bila dostupna širem korisičkom segmentu. Planira se da ova funkcija bude dostupna na većem broju tržišta već početkom naredne godine, posle najavljene skore promocije u Ukrajini.  

„Oduševljeni smo time što Viberovu platformu širimo i van domena razmena poruka i pozicioniramo se kao globalna platforma sa sveobuhvatnom enkripcijom koja gleda na svoje korisnike prevashodno kao ljude, a ne mete za reklamnu industriju. Privatnost i bezbednost su nam od največe važnosti, ne samo u smslu razmene informacija kroz poruke, već i plaćanja i ostale aspekte digitalne komunikacije. Tu smo da našim korisnicima obezbedimo pristup bezbednoj alternativi putem koje će moći da vrše sve vrste plaćanja“, izjavio je Đamel Agaua, Globalni izvršni direktor kompanije Rakuten Viber.

.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!