Projekti

“Rashlada - keep it cool” je najbolja inovacija prvog konkursa “Generator” Sosijete Ženeral banke

Najbolja inovacija prvog konkursa “Generator” Sosijete Ženeral banke za najbolju preduzetničku inovaciju je “Rashlada - keep it cool”.

“Rashlada - keep it cool” je pametni rashladni sistem koji štedi energiju, a tim inovatora “Food group” osvojio je glavnu nagradu od milion dinara.

U pitanju je inovacija pomoću koje će mali rashladni sistemi moći da budu konkurentni sa velikim i uštedeti energiju i velike količine novca kako državi tako i malim preduzetnicima.

Primenom nove tehnologije mali i srednji sistemi rashladni sistemi (klima uređaji, hladnjače za voće i povrćte) mogu da uštede i do 30 odsto na računu za električnu energiju. Nova tehnologija koristi prednosti evaporativnog hlađenja leti i hlađenja vazduhom zimi.

U ovom projektu reč je o softveru koji u danima koji nisu ni vreli ni hladni, “odlučuje” koji će biti odnos ta dva sistema na istom kondenzatoru merenjem temperature i vlage vazduha (modulacija). 

Nova tehnologija koristi prednosti evaporativnog hlađenja leti i hlađenja vazduhom zimi. U danima koji nisu ni vreli ni hladni softver odlučuje koji će biti odnos ta dva sistema na istom kondenzatoru merenjem temperature i vlage vazduha (modulacija).

Softver bira radnu tačku u kojoj je pritisak kompresora najniži, pa samim tim i utrošak energije. Nizak radni pritisak kompresora znači niža mehanička opterećenja i duži radni vek.

Uvođenjem novih freona umesto sadašnjeg R404A efikasnost sistema se povećava za 7-12 odsto, a uticaj na ozonski omotoč se smanjuje za 80 procenata. Nova tehnologija primenjiva je kako na postojećim, tako i na novim rashladnim instalacijama.

Stručni šestočlani žiri odlučio je da je ta inovacija najbolja, dok se u finalu takmičilo 10 timova- finalista, od ukupno pristiglih skoro 800 prijava.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!