Finansijske usluge

Rekordna spajanja i preuzimanja kompanija

Spajanja i preuzimanja kompanija (M&A) na globalnom nivou oborila su u 2021. rekord svih vremena, postavljen pre skoro 15 godina.

Obilna likvidnost podstakla je frenetično sklapanja ove vrste poslova.

Vrednost M&A u svetu je premašila pet biliona dolara prvi put ikada, pri čemu je porasla za 63 posto na 5,63 biliona dolara do 16. decembra, prema podacima londonske platforme za finansijska tržišta “Dealogic”, nadmašivši rekordan iznos od 4,42 biliona dolara zabeležen 2007. godine, pre izbijanja globalne finansijske krize.

Korporativni bilansi stanja samo u SAD iznose dva biliona dolara u kešu, a pristup kapitalu je i dalje široko dostupan po istorijski niskim cenama.

Tehnologija i zdravstvo, koji uobičajeno imaju najveći udeo na M & A tržištu, ponovo su prednjačili ove godine, delom vođeni potisnutom prošlogodišnjom tražnjom kada je aktivnost spajanja i preuzimanja pala na trogodišnji minimum, kao globalna finansijska posledica pandemije kovida 19, prenosi B92.

Kompanije su u 2021. pohrlile da prikupe sredstva prodajom akcija ili obveznica, velike korporacije su iskoristile procvat tržišta kapitala da svoje deonice upotrebe kao valutu za preuzimanje vlasničkih udela, dok su finansijski sponzori nagrnuli na kompanije koje kotiraju na berzama.

Prema “Dealogic”-u, ukupan obim M&A poslova u Sjedinjenim Državama skoro se udvostručio na 2,61 biliona dolara u 2021. Sklapanje tih ugovora u Evropi je skočilo za 47 procenata na 1,26 biliona dolara, dok je azijsko-pacifičko tržište M & A poraslo za 37 odsto na 1,27 biliona dolara.

Dok je kineska prekogranična aktivnost bila skromna, korporacije iz drugih azijskih zemalja su pojačano počele da kupuju globalnu imovinu. Očekuje se da se ovaj trend nastavi, posebno u Evropi i Sjedinjenim Državama.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!