Projekti

Rekordnih 256 prijava za inovacione grantove na trećem konkursu StarTech

Novi konkurs za dodelu bespovratnih grantova u okviru StarTech programa privukao je više od 250 prijava startapova, preduzetnika i mikro, malih i srednjih preduzeća. To je najveće interesovanje tokom tri godine realizacije projekta i pokazuje rastući potencijal domaće privrede za razvoj inovacija i digitalnu transformaciju poslovanja.

Među 256 prijava najviše je onih za osmišljavanje inovativnih proizvoda i usluga u IT industriji, čak 92. Slede poljoprivreda i prehrambena industrija (22), veštačka inteligencija (19), zdravstvo (16), biotehnologija... Na konkurs se javilo 109 neformalnih startap timova i 147 preduzetnika, malih i srednjih preduzeća, a imajući u vidu da će biti dodeljeno nešto više od 20 grantova, konkurencija je veoma velika.

– Najveće interesovanje za grantove do sad pokazuje koliko su ovakvi programi i dobijanje bespovratnih sredstava važni za podršku domaćim inovatorima da realizuju svoje ideje. “Posebno mi je drago što je oko 40% prijava od timova koji još nisu registrovali svoj biznis i koji u našem projektu vide šansu za početak razvoja svojih ideja” – kaže Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u, i dodaje da su se inovatori iz oko 50 gradova i opština širom Srbije prijavili na ovaj konkurs.

Kako navodi, ova činjenica veoma raduje jer je više od polovine prijava došlo van Beograda što je  pokazatelj da o inovacijama razmišljaju i u manjim gradovima i opštinama u kojima novi biznisi i radna mesta mogu značajno da doprinesu boljem kvalitetu života.  Prema regionima najviše zainteresovanih ima iz Beograda 109,  a zatim slede Vojvodina sa 55, zapadna Srbija sa 54, južna i istočna Srbija sa 38.

Konkurs je bio otvoren od 3. marta do 3. maja, a inovatori su do 3. aprila mogli da se prijave za podršku u izradi biznis plana i tu pomoć je iskoristilo 155 prijavljenih. Dobitnici grantova će biti poznati na jesen, nakon provere aplikacija, terenskih poseta,  kao i javnog predstavljanja finalnih projekata i odabira najboljih, a pri izboru će odlučivati i to da li njihova inovacija ima globalni ili lokalni potencijal, kao i da li može da doprinese otvaranju novih radnih mesta, rastu izvoza i digitalnoj transformaciji domaće privrede. Konačnu odluku doneće tim sastavljen od osam stručnjaka u oblasti inovacija, digitalne transformacije i preduzetništva.

Najveći broj grantova  namenjen je startapovima i preduzećima ne starijim od dve godine za razvoj inovacije i oni će moći da dobiju do 25.000 dolara. Grantove do 50.000 dolara dobiće mala i srednja preduzeća kako bi svoju inovaciju uspešno plasirali na tržište ili sproveli digitalnu transformaciju dok su najveći grantovi, od 50.000 do 100.000 dolara, prvenstveno namenjeni za plasman inovacije na međunarodno tržište ili povećanje broja radnih mesta.

StarTech je projekat kompanije Philip Morris koji sprovodi NALED u saradnji sa Vladom Srbije. U cilju unapređenja konkurentnosti domaće privrede i čitavog inovacionog ekosistema, a tokom tri godine biće ukupno dodeljeno oko tri miliona dolara bespovratnih sredstava kao i 3.000 sati ekspertske podrške.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!