Računovodstvo i finansije

Revizorska kuća PwC kažnjena sa 5,8 miliona dolara, jer nisu uočeni propusti u poslovanju kompanija

Britanski regulator kaznio je “PricewaterhouseCoopers” (PwC) sa 5,8 miliona dolara, jer je propustio da primeti nepravilnosti kod firme u kojoj je radio reviziju.

Kazna Saveta za finansijsko izveštavanje (FRC) odnosi se na PwC-ovu reviziju IT poslovanja kompanije “Redcentric”, koju je sproveo za finansijske godine zaključno sa martom 2015. i martom 2016. godine.

Računovodstveni gigant nije adekvatno proverio upravljanje IT kompanijom, što je dovelo do "rupe" od 25 miliona dolara koja je kasnije otkrivena u knjigama.

FRC je kaznio PwC zbog prekršaja, za koje kaže da su "bili brojni i u određenim slučajevima fundamentalne, bazične prirode", zajedno sa njegova dva pojedinačna partnera, za koje je određeno da moraju proći dodatnu obuku, prenosi B92.

Kazna je umanjena zbog toga što je kompanija rano priznala prekršaje.

"Sankcija odražava ozbiljnost i razmere prekršaja. Pri ovoj reviziji postojao je nedostatak profesionalnog skepticizma. Da je bio prisutan, verovatno bi određena materijalna neslaganja bila primećena", kazala je zamenica šefa FRC-a Kaludija Mortimor.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!