Razvoj

R)evolucija radnih mesta – Kako će ovo uticati na promenu biznisa?

Tehnologija je transformisala svet u poslednjih 20 godina. To je stvorilo više poremećaja nego što smo ikada videli. Ovo je dovelo do nove vrste organizacije, rođene tehnologijom, uz virtuelne proizvode i brzinu i agilnost bez presedana u poređenju sa tradicionalnim poslovnim procesima.

Promenljiv radni posao, digitalizacija kancelarije je fundamentalno promenila način poslovanja i to je dovelo do potrebe za promenom u mnogim kompanijama i tržištima.

"Kada sam počeo da napišem Svet je ravan: Facebook nije postojao, Tvitter je još uvek bio zvuk, oblak je bio na nebu, 4G je bilo oznaka mesta za parkiranje, LinkedIn je bio zatvor, aplikacije su bile ono što ste poslali na koledž , a Skype je bio greška. "Thomas Friedman

Revolucija je ovde
Industrijska revolucija je omogućila masovnu proizvodnju u velikoj meri stvarajući sposobnost da "proizvode" jako lako plasira kroz razvijene fizičke infrastrukture podržane jednako velikom radnom snagom. Rad, koji je radila radna snaga, integrisan je u proizvodni proces, pa je ručni rad poboljšan mašinom i automatizacijom. U ovoj fazi, pošto mašinska "inteligencija" i pomoćna tehnologija nisu postojali, ljudi su ispunili ove praznine.

Danas se vidi porast masovnog modela outsourcinga, često bez direktnog "proizvoda", ali izgrađen na drugim provajderima, uslugama ili proizvodima. Zamislite kompaniju koja je efikasno pružala jeftinu uslugu u kojoj će uzeti vaš proizvod. Kompanija bi obezbedila marketing, uzela naloge za prodaju, obrađivala i fakturisala ih, prikupila gotovinu, upravljala zalihom, isporučila proizvod krajnjem kupcu i bavila se povratkom ili upiti, efikasno kompletnim "outsourced" modelom. Sve što vam treba je ideja i proizvod.

Ove kompanije postoje, Amazon je jedan primer zajedno sa eBay-om i mnogim drugim kompanijama. Ovo iznenada znači da s jednostavnom idejom trošak i vreme ulaska na tržište više nije ključno ograničenje. Ima hiljada primera u kojima su velika preduzeća u milion dolara počela (i nastavlja) koristeći ovaj model.

Prednost agilnosti
Postoji jasna prednost za one firme stvorene u svetu post-IT revolucije. Njihovi unutrašnji procesi, sistemi i metode kojim se trguju su dizajnirani sa automatizacijom i efikasnošću kroz tehnologiju u suštini njihove infrastrukture.

Rast ovih preduzeća je obično brži od tradicionalnog poslovanja i to je omogućeno kroz tehnologiju i agilnost koja je inherentna sistemima, koje oni stvaraju.

Sada, uporedite to sa tradicionalnim poslovanjem, trgujući decenijama na istom tržištu, kompanija se transformisala u veliku korporaciju koja poseduje tipičnu infrastrukturu i radnu snagu. Ovi "tradicionalni biznisi" polako su porasli, organski u ogromne biznise. Tokom rasta, oni obično rade na istim procesima i infrastrukturi koju su uvek radili, uvođenjem tehnologije u izolacionim ili silosnim područjima tamo gde je to prikladno. Veoma često se osnovni metod poslovanja, koji oni koriste, nije ni promenio jer za tim nije bilo potrebe. U literaturi se ovo često naziva i "Ako se ne razbije, nemoj popraviti" pristup.

Nova rasa
U međuvremenu, nove "internet" kompanije su preuzele velike korporacije. Nova vrsta poslova ometa decenije predvidljivog rasta i udobnog trgovanja. Ovo najavljuje korporacijama promenu. Mi se nalazimo u kritičnom trenutku kada velike organizacije moraju radikalno promeniti kako bi se takmičile na transparentnom tržištu podržanom od strane tehnologije.

Ovaj poremećaj dovodi do ogromne promene u kulturi, sistemima, procesima i fundamentalno "načinom rada" u skoro svim velikim preduzećima. Strah od promene sada je zamenjen strahom da se ne menja.

Da sumiramo, poremećaj koji se oseća od strane preduzeća u digitalnom dobu, uticaj društvenih medija i povezanost između pojedinaca je stavio u ruke mnoge prethodne "barijere" za ulazak na tržište.

Sa odličnom idejom sada postoji potencijal da se masovno poremeti standardni korporativni model. Takođe, vidimo dve "brzine" poslovanja, novu post-IT revolucionu organizaciju i nasleđe "korporacije", sa velikim korporacijama koje sada u osnovi izazivaju promene i prilagođavanje novom svetu.

Toma Bilić, CERAT

Centar za razvoj arhivskih tehnologija - CERAThttp://cerat.rs/

Centar za razvoj arhivskih tehnologija je međunarodna, strukovna, neprofitna organizacija koja se bavi novim tehnologijama u oblastima upravljanja dokumentima, informacijama, elektronskim dokumentima, arhiviranjem i zaštitom arhivske građe.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!