Izvoz

Robna razmena za Slovenijom u prvih osam meseci iznosi 672,3 miliona evra

U prvih osam meseci ove godine robna razmena između Srbije i Slovenije iznosila je 672,3 miliona evra.

Od toga je izvoz iz Srbije iznosio 327,3 miliona evra (što predstavlja rast od 16,9 odsto), a uvoz 345 miliona evra (rast od 2 odsto), rečeno je na radnom sastanku Slovenačkog poslovnog kluba u četvrtak (5. oktobra 2017. godine). Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je istakao da je realno očekivati da robna razmena Beograda i Ljubljane do kraja godine dostigne milijardu evra. 

"Imajući u vidu da je u 2016. razmena između Slovenije i Srbije iznosila 910 miliona evra, čini se realno očekivanje da ove godine trgovinska razmena dostigne milijardu evra, što smo postavili kao cilj na poslednjoj zajedničkoj sednici dve vlade. Zajedničke sednice dve vlade ne samo što doprinose očuvanju političkog dijaloga na visokom nivou, već predstavljaju odličnu priliku za zajedničko sagledavanje onoga što je urađeno, i za dogovore o novim konkretnim projektima u domenu ekonomije, turizma, poljoprivrede, energetike, infrasturkture i mnogobrojnim drugim oblastima. Siguran sam da će naredna sednica dve vlade, koja je planirana za februar 2018. godine u Sloveniji, biti još uspešnija nego prethodne", rekao je ministar Dačić.

Dačić je podsetio da u Srbiji posluje više od 600 slovenačkih kompanija koje zapošljavaju oko 35.000 ljudi. Ministar spoljnih poslova je ukazao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje regionalne stabilnosti i intenziviranje saradnje u svim oblastima, navodeći da samo takav region omogućava održiv razvoj same Srbije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!