Softver

Robot zaslužan za otkriće leka protiv malarije

Oko pola svetske populacije danas je izloženo opasnosti od zaraze malarijom koja još uvek uzrokuje oko 500.000 smrti širom sveta.

Mada postoje brojni lekovi protiv ove bolesti, paraziti koji je uzrokuju su sve otporniji na njih pa se malarija globalno širi umesto da stagnira, jer ne proizvodimo nove lekove dovoljno brzo.

U najnovijem istraživanju objavljenom u publikaciji Scientific Reports otkriva se da uobičajena hemikalija koja se koristi u sapunu, pasti za zube, odeći i nameštaju može predstavljati lek, a za to je dobrim dijelom zaslužna veštačka inteligencija, odnosno robotski naučnik Eve.

Tim pod vođstvom naučnika sa Univerziteta Kembridž je robotu zadao ispitivanje velike količine supstanci koje su odobrene od strane američke agencije za hranu i lekove FDA i otkrije da li neki od njih mogu da inhibiraju taj enzim. Robot Eve je tako otkrio da enzim može da inhibira spoj pod nazivom Triklosan (C12H7Cl3O2) i to u dve vrste parazita koji uzrokuju malariju, uključujući varijante koje su stekle rezistentnost na postojeće lekove.

Naučnici su zatim testirali Triklosan na razne načine kako bi potvrdili njegovu efikasnost, da bi na kraju došli do zaključka da zaista predstavlja veliki potencijal u borbi protiv te bolesti. 

Mada se Triklosan koristi već decenijama za razne potrebe u brojnim industrijama i proizvodima, postoje dokazi da može poremetiti hormonske sisteme i dugotrajno se zadržati u okolini, pa ga je agencija FDA izbacila iz nekih sapuna 2016. godine, a postoji i inicijativa lekara u svetu da se njegova upotreba strogo reguliše. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!