Finansijske usluge

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda u postupku prodaje “Komercijalne banke” produžen do 16. decembra

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda u postupku prodaje “Komercijalne banke”, koji ističe 2. decembra, produžen je do 16. decembra, objavilo je Ministarstvo finansija.

Rok za dostavljanje ponuda je produžen pošto su to tražili učesnici u tenderskom postupku, a javno otvaranje obavezujućih ponuda biće održano istog dana, odnosno 16. decembra, navedeno je na sajtu ministarstva.

"S obzirom na činjenicu da su se učesnici u drugom stepenu tenderskog postupka obratili sa molbom da se, zbog kompleksnosti procesa, produži krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda, a imajući u vidu intenciju da se u postupku prodaje akcija u “Komercijalnoj banci a.d.” Beograd dobije što više kvalitetnih ponuda, Ministarstvo finansija je odlučilo da se krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda produži na 16. decembar, do 15:30 časova po lokalnom vremenu", navedeno je u obaveštenju ministarstva.

Podsetimo, država je i ranije pomerala rokove u prodaji ove banke. Pozivom je bilo predviđeno da ponuđači imaju rok da do 21. juna 2019. godine dostave izjave o zainteresovanosti, ali je rok produžen na 6. Septembar, prenosi Tanjug.

Podsećanja radi, Ministarstvo finansija objavilo je da je država otkupila 34,58 odsto akcija Komercijalne banke od Evropske banke za obnovu i razvoj i (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC Capitalization Fund), po ceni od 217 miliona evra.

Na taj način uspešno je završena konsolidacija vlasničke strukture u “Komercijalnoj banci” i omogućeno je Republici Srbiji da potencijalnom kupcu ponudi na prodaju 83,23 odsto običnih akcija, a u skladu sa procesom privatizacije koji je u toku.

Ta tranaskcija usledila je nakon akvizicije 6,89 odsto običnih akcija u vlasništvu švedskog i nemačkog fonda, Svedfund i DEG, koja je okončana 26. juna ove godine.

Za kupovinu akcija “Komercijalne banke” zainteresovana su četiri investitora: tri banke - austrijska Rajfajzen, srpska “AIK banka” i slovenačka NLB banka i američki investicioni fond “Ripplewood Advisors”, čiji je vlasnik americki biznismen Tim Kolins.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!