Finansijske usluge

Rusija će u naredne tri godine iz "fonda za crne dane" iskoristiti 22 milijarde dolara

Rusko ministarstvo finansija i centralna banka dogovorili su se da će iz fonda za "crne dane" do 2024. godine izdvojiti 1,6 biliona rubalja.

To je 21,81 milijardi dolara, a ovaj novac će biti izdvojen za finansiranje infrastrukturnih projekata, rekao je ministar finansija Anton Siluanov.

Centralna banka upozorila je na opasnost inflacije bude li vlada preduboko posegnula u fond u koji se slivaju prihodi od nafte, a do početka septembra akumulirao je 190,5 milijardi dolara.

Ulaganja iz fonda ne bi smela da premaše bilion rubalja u razdoblju od tri godine, poručili su iz centralne banke, ali vlada želi da poveća državnu potrošnju kako bi ekonomija nastavila da raste uprkos poskupljenju kredita zbog podizanja ključnih kamatnih stopa, prenosi Dnevnik.

Dodao je i da se Rusija trenutno dovoljno zadužuje na domaćem tržištu i da, iako je zadržala pravo na korišćenje tržišta evroobveznica, za sada nema potrebe za time.

"Uvek gledamo odnos između uslova zaduživanja na domaćem i na inostranom tržištu pa ćemo, zavisno od toga kako se situacija bude razvijala, odlučiti da li treba da izađemo na inostrana", objasnio je ministar.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!