Finansijske usluge

Rusija će zakonom regulisati kriptovalute

Ruska vlada je odlučila da zvanično reguliše kriptovalute, koje su u opticaju, prema odluci donetoj na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina sa funkcionerima nadležnih državnih organa i poslovnim liderima.

„Složili smo se oko sledećeg, a to je da će država regulisati proces izdavanja kriptovaluta i njihovog 'rudarenja'. Država treba da upravlja ovom situacijom i da je reguliše zakonski”, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov, ne iznoseći detalje budućeg plana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao da država treba da reguliše kriptovalute, ali ne i da stvara barijere za investitore.

„Moramo da, oslanjajući se na međunarodno iskustvo, izgradimo regulatorno okruženje, koje će sistemski urediti odnose u ovoj oblasti, kako bismo zaštitili interese građana, preduzeća i država, i obezbedili zakonske garancije za rad sa inovativnim finansijskim instrumentima”, izjavio je Putin.

On je, međutinm, upozorio da digitalnom novcu manjka transparentnost, jer kriptovalute „izdaje neograničen broj anonimnih izvora”, zbog čega, u slučaju izbijanja nekog problema niko neće biti odgovoran.

U Rusiji, status kriptovaluta, uključujući bitkoina, trenutno nije regulisan zakonom, javlja Raša tudej.

Izvor: Tanjug

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!