Energetika

Rusija obustavila isporuke gasa Bugarskoj, ali i pored toga u Srbiji normalno snabdevanje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da obustava isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj ne utiče na snabdevanje srpskog tržišta. Ona je istakla da Srbija dobija gas Balkanskim tokom preko Bugarske, koja je tranzitna država, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"Gas dobijamo preko Balkanskog toka u redovnim, dogovorenim količinama od 6 miliona kubnih metara. Trošimo oko 4,6 miliona kubnih metara dnevno, što znači da imamo dovoljno za naše potrebe. Međutim, bez obzira na redovno snabdevanje, mi smo i ranije razmišljali šta možemo da uradimo ukoliko dođe do nepredviđenih situacija, odnosno prekida isporuka gasa tranzitnoj državi, koja, kao što se ranije dešavalo, može da uzima gas za svoje potrebe. Ne treba zaboraviti da je Bugarska 100 odsto zavisna od ruskog gasa i nema mogućnost da nabavi gas za svoje potrebe iz drugih izvora. Nadamo se da se to neće deseti, sve vreme smo u komunikaciji s njima", izjavila je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je rekla i da se razmatraju sve opcije kako bi se obezbedile dovoljne količine gasa za predstojeću zimsku sezonu, kada je potrošnja na dnevnom nivou od 11 do 15 miliona kubnih metara. Govoreći o novom ugovoru sa “Gasprom”-om, rekla je da je jedna od opcija produženje postojećeg do kraja godine, umesto sklapanja novog dugoročnog ugovora.

"Moramo da obezbedimo energetsku bezbednost na sve načine, jer u ovom trenutku svaka država brine za sebe. Kada bude gotova interkonekcija Niš-Dimitrovgrad, u septembru naredne godine, tada ćemo sigurno moći da razmišljamo o ugovorima sa drugim dobavljačima. Ili da dobijamo LNG iz Grčke ili gas iz Azerbejdžana", rekla je Mihajlovićeva.

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!