Energetika

Rusija podmiruje 40 odsto evropskih potreba za gasom

Diplomata i bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić smatra da se za problem snabdevanja Evrope gasom iz Rusije moraju tražiti izbalansirana i dugoročna rešenja, s obzirom da Rusija podmiruje 40 odsto evropskih potreba.

"Nemačka je zavisna od Rusije, ali i cela Evropa. Rusija pokriva 40 odsto evropskih potreba za gasom. Ima zemalja koje su stopostotno zavisne od ruskog gasa, poput Srbije, Moldavije, Finske, Letonije i još nekoliko manjih zemalja. Nemačka je zavisna sa 50-60 odsto potreba, cela Evropa 40 odsto ili skoro 200 milijardi kubnih metara kupuje od Gasrpoma", rekao je Đukić za Tanjug.

Naglasio je da je ta zavisnost obostrana, jer ni Rusija ne bi imala gde da prodaje taj gas, niti ima boljih platiša od Evropljana.

"Ona taj gas ne može da prodaje Kini, jer nema takav gasovod prema njoj, koji bi mogao da propusti tu količinu gasa. Tako da je to međuzavisnost. Evropa bi se smrzavala ako bi Rusija zavrnula slavine, ali gde bi ona taj gas usmerila i čime bi punila budžet koji zavisi preko 40 odsto od nafte i gasa", naveo je Đukić, prenosi Dnevnik.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!