Energetika

Ruski gas će se ubuduće plaćati u rubljama

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Evropa, čim to bude moguće, gas plaćati u rubljama.

Putin je dao instrukcije Centralnoj banci i vladi da u roku od nedelju dana utvrde redosled operacija za kupovinu rublja na domaćem tržištu Ruske Federacije za strane kupce ruskog gasa.

Dodao je da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa obimom i cenom navedenim u ugovoru, a da će se promeniti samo valuta plaćanja.

Cena gasa u Evropi premašila je 1.350 dolara za 1.000 kubnih metara nakon naredbe ruskog predsednika Vladimira Putina da se gas prodaje samo za rublje, prenosi B92.

Cena gasa za isporuku u aprilu (fjučers ugovori) skočila je na holandskom TTF čvorištu za skoro 20,3 posto na 1.353 dolara za hiljadu kubika, ili na 118,75 evra po MWh po trenutnom kursu evro/dolar, prema podacima sa londonske ICE berze, izveštava Tas.

Dolar je pao ispod 95 rublji prema podacima Moskovske berze. Najmanja vrednost dolara je bila 94,9875 rublji, dok je na vrhuncu njegova cena na Moskovskoj berzi porasla danas na 104,74 rublji. Istovremeno, kurs evra je u ovom trenutku pao na 110 rublji za evro. Tokom dana kurs evropske valute se menjao u rasponu od 109,7-115,02 dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!