Društvo

Ruski zvaničnici: Severna Koreja priprema novi raketni test dugog dometa ka SAD-u

Severna Koreja se priprema da testira projektil sa dugim dometom, za koji veruje da može da stigne na zapadnu obalu Sjedinjenih Država, izjavio je ruski zvaničnik Anton Morozov, koji se vratio iz posete Pjongjangu.

Anton Morozov, član ruskog odbora za međunarodne poslove u Donjem domu Parlamenta, i još dva ruska zakonodavca posetili su Pjongjang 2. i 6. oktobra, javila je ruska novinska agencija RIA.

"Pripremaju se za nove testove rakete dugog dometa, dali su nam matematičke proračune za koje veruju da dokazuju da njihova raketa može pogoditi zapadnu obalu Sjedinjenih Država. Koliko smo shvatili, uskoro nameravaju da lansiraju još jednu raketu dugog dometa, a generalno, njihovo raspoloženje je prilično ratno", rekao je Morozov.

Tenzije su porasle poslednjih nedelja zbog nuklearnog oružanog i raketnog programa koji se sprovodi u Severnoj Koreji, nakon što je Pjongjang ispalio nekoliko projektila, u pokušaju razvijanja rakete, koja bi dobacla do teritorije SAD-a.

Morozovovi komentari podigli su cenu državnih obveznica SAD-a, jer su investitori, zabrinuti zbog perspektive novih severnokorejskih raketnih testova, promenili stavove i na tržište gledaju kao na sigurno utočište u vreme neizvesnosti.

U Vašingtonu, američki zvaničnik je rekao da postoje indicije da bi Severna Koreja mogla da se pripremi za testiranje rakete 10. oktobra ili oko 10. godišnjice osnivanja vladajuće korejske radničke stranke.

Viši analitičar CIA-a, koji govori na konferenciji u Vashingtonu ove nedelje, rekao je da će sjevernokorejska vlada verovatno najaviti neku vrstu provokacije 10. oktobra, ali nije razjasnila o tome šta bi to moglo biti.
Postojala je i razmena teške retorike između Pjongjanga i Vašingtona.

Američki predsjednik Donald Tramp prijetio je da će "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju ako ugrozi Sjedinjene Države. Severnokorejski lider Kim Jong Un odgovorio je tako što je pozvao Trumpa da je poremetio i rekao da će drago platiti svoju pretnju.

 

Izvor: CNBC

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!