Društvo

Šabić pokrenuo postupak nadzora zbog penzionerskih kartica

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u projektu “Senior kartice” koja će od sutra biti dostupna u Beogradu.

Poverenik  tvrdi da “ne dovodi u pitanje značaj nastojanja da se životni uslovi penzionera, kao posebno ugrožene strukture stanovništva poprave, naprotiv:

"Uvidom u Centralni registar, utvrđeno je da Gradska uprava grada Beograda, kao rukovalac podataka, iako je po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti dužna (čl.51) nije prijavila zbirku podataka koja sadrži podatke o korisnicima „Senior kartice“. Gradska uprava takođe nije, iako je i to njena zakonska obaveza (čl.49), ni prethodno obavestila Poverenika o nameri uspostavljanja ovakve zbirke, što, i jedno i drugo, sami po sebi predstavljaju, Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti predviđene (čl.57), kažnjive prekršaje. Polazeći od navedenog, Poverenik je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane Gradske uprave grada Beograda. On je naložio Gradskoj upravi da se u roku od tri dana izjasni na niz relevantnih pitanja, koja se odnose na pravni osnov uspostavljanja zbirke podataka, vrstu i obim podataka o ličnosti koji se prikupljaju, kome se prikupljeni podaci stavljaju na raspolaganje, mere zaštite podataka o ličnosti koje su preduzete i slično", saopštio je Poverenik.

"Poverenik očekuje da će gradske vlasti, da bi predupredile eventualne žalbe Povereniku, dati odgovore na pitanja koja su u javnosti već otvorena, kao što su npr. koji organ i kada je doneo odluku o projektu “Senior kartice”, da li je i kada raspisan tender za izradu kartice i veb sajta za koji je najavljeno da će biti na raspolaganju korisnicima kartice, šta konkretno znači da su “prve” kartice besplatne i iz kojih sredstava se plaćaju, da li to znači da će penzioneri za “druge” kartice plaćati, kada i koliko, i slično", stoji u saopštenju Poverenika.

Nedugo zatim, oštro je reagovao gradski menadžer Goran Vesić i izjavio da saopštenje poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, da je pokrenuo proces nadzora nad projektom “Beogradske senior kartice”, pokazuje da se ne ponaša kao poverenik već kao “politički potrčko”:

"Koliko je sve apsurdno u ponašanju Šabića pokazuje činjenica da je Grad Beograd, u skladu sa zakonom, danas poslao Obaveštenje o uspostavljanju baze podataka jer projekat počinje sutra. To naravno, nije sprečilo Šabića da danas objavi svoje političko saopštenje čiji je cilj da se zaustavi projekat koji penzionerima treba da omogući brojne popuste i koristi", ukazao je Vesić.

 

Izvor: Blic

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!