Razvoj

SAD će zbog poplava izazvanih promenom klime izgubiti 3 miliona radnih dana

Američka preduzeća će 2022. godine izgubiti više od 3 miliona dana poslovanja zbog poplava i suočiće se sa pogoršanjem ekonomskih posledica u narednim decenijama, jer klimatske promene podstiču sve ekstremnije vremenske prilike, upozorili su istraživači.

Očekivana šteta u narednoj godini, zasnovana na procenjenim trendovima, predstavlja godišnji gubitak od skoro 50 milijardi dolara za lokalne ekonomije u gradovima od Majamija do Pitsburga, prema istraživanju Frst Strit Foundacije, neprofitne organizacije koja se bavi mapiranjem klimatskih rizika.

U novoj studiji, istraživači su dali sveobuhvatan pogled na očekivani rizik od poplava za preduzeća i lokalne ekonomije u Sjedinjenim Državama, pretnju koja se često potcenjuje jer se fokus obično stavlja na poplavljene domove i materijalne gubitke domaćinstava, prenosi Tomson Rojters Fondacija.

Ukupno, lokalna preduzeća u SAD mogla bi da izgube zbog poplava 3,1 milion radnih dana u 2022, a procenjuje se da će ta cifra dostići 4 miliona do 2052. godine kako pretnje od poplava budu rasle, navodi se u studiji.

Istraživači su otkrili da je otprilike 730.000 maloprodajnih, poslovnih i stambenih objekata sa više stambenih jedinica danas u opasnosti od projektovane štete od poplava u Sjedinjenim Državama.

Područja visokog rizika uključuju i metropole Majami i Njujork, priobalna mesta u kojima se mogu očekivati povećane pretnje, ali i gradove u unutrašnjosti poput Pitsburga, koji leži na ušću tri reke.

Takođe, ugroženi su i Nešvil u Tenesiju i Sinsinati i Kolumbus u Ohaju koji su izloženi znatnom riziku od poplava usled izlivanja obližnjih reka i ekstremnih padavina.

Taj porast broja oštećenih objekata dovešće do rasta procenjene ekonomske štete za više od 900 posto u navedenom periodu, prema rezultatima ovog istraživanja.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!