Finansijske usluge

SAD istražuju mogućnosti za uvođenje sopstvene digitalne valute

Uredbom se nalaže Federalnim rezervama (FED) da istraže da li bi američka centralna banka trebalo da uskoči u kripto svet i uvede sopstvenu digitalnu valutu.

Izvršnom uredbom, Džozef Bajden, predsednik SAD je takođe naložio Ministarstvu finansija i drugim saveznim agencijama da prouče uticaj kriptovaluta na finansijsku stabilnost i nacionalnu bezbednost.

Jedna od ključnih mera u izvršnoj urebi upućuje vladu SAD da proceni potrebnu tehnološku infrastrukturu za potencijalno uvođenje amerčke "Digitalne valute centralne banke" (CBDC), odnosno elektronske verzije dolarskih novčanica, prenosi B92.

Federalne rezerve su u januaru pokrenule pitanje u Kongresu da li Sjedinjene Države treba da uvedu digitalni dolar, a jedan zvaničnik je tim povodm izjavio da će SAD krenuti napred u razvoj državne elektronske valute, ali pažljivo s obzirom na ulogu dolara kao primarne svetske rezervne valute.

Devet zemalja u svetu je do sada uvelo digitalne valute centralne banke, a 16 drugih - uključujući Kinu - počelo je razvoj takve digitalne imovine, prema podacima Atlantskog saveta, što je zabrinulo Vašington da bi Peking mogao delom da potisne dolar sa pozicije dominatne rezerve svetske valute.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!