Energetika

SAD – iz rezervi 180 miliona barela nafte?

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra puštanje do 180 miliona barela nafte iz strateških rezervi (SPR) na tržište tokom nekoliko meseci.

Razlog je to što Bela kuća nastoji da obori visoke cene goriva.

To bi bio treći put u poslednjih šest meseci da Sjedinjene Države koriste svoje strateške rezerve da "ohlade" cene na tržištu nafte i ujedno najveća količina plasirana na tržište u skoro 50-godišnjoj istoriji SPR-a.

Cene nafte su naglo porasle otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara. SAD i njeni saveznici zbog akcije u Ukrajini uveli masivne sankcije Rusiji, koja je drugi najveći svetski izvoznik nafte. Ranije ovg meseca, nafta Brent je skočila na oko 139 dolara, na najviši nivi od 2008, a u Aziji se trgovala po ceni blizu 110 dolara za barel, prenosi B92.

Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte, sa oko 10 posto udela na tržištu. Dnevno izvozi 4,0 - 5,0 miliona barela.

Sankcije i odbijanje kupaca da kupuju rusku naftu mogli bi da uklone sa globalnog tržišta oko 3,0 miliona barela ruske nafte dnevno (bpd) počevši od aprila, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Američke strateške rezerve nafte iznose trenutno 568,3 miliona barela, što je najmanja količina od maja 2002, prema američkom Ministarstvu energetike.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!