Trgovina

SAD: Kazna za kompanije koje ne budu poštovale sankcije prema S. Koreji

SAD će kazniti kompanije u Kini i Rusiji koje ne budu primenile ograničenja obuhvaćena novim međunarodnim sankcijama protiv Severne Koreje, upozorila je administracija američkog predsednika Donalda Trampa.

Zvaničnici Stejt departmenta i Ministarstva finansija svedočiće pred Spoljnopolitičkom komitetom Donjeg doma Kongresa o pritiscima protiv severnokorejskog razvoja oružja, nakon što je Savet bezbednosti UN uveo najnovije sankcije Pjongjangu. 

Pomoćnik američkog ministra za borbu protiv finansiranja terorista Maršal Bilingsli pozdravio je podršku Kine i Rusije rezoluciji UN, ali je istakao da obe zemlje "moraju učiniti više" u primeni sankcija. 

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju o novim sankcijama Severnoj Koreji zbog šestog i najsnažnijeg nuklearnog testa. Rezolucija je nešto blaža i ne obuhvata zamrzavanje imovine severnokorejske vlade i lidera Kim Džong Una kao što su to SAD prvobitno tražile. 

Najnovijom rezolucijom se zabranjuje Pjongjangu da u narednih 12 meseci uvozi sirovu naftu, ali ne i sve oblike prirodnog tečnog gasa, dok se uvoz naftnih derivata ograničava na dva miliona barela godišnje. Rezolucijom se takođe zabranjuje izvoz sve tekstilne robe, dok se svim zemljama zabranjuje da izdaju nove radne dozvole za radnike iz Severne Koreje, što su dva ključna izvora čvrste valute za Pjongjang.

 

Izvor: Sinteza Invest Group

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!