Trgovina

SAD razmatraju da uvedu tarife od 100 odsto na pojedine proizvode iz EU

Sjedinjene Države odmeravaju uvođenje 100-procentnih tarifa na više evropskih proizvoda koje je administracija predsednika Donalda Trampa ranije izuzela od takvih dažbina, a na meti su, između ostalog, irski i škotski viski i konjak.

Kancelarija trgovinskog predstavnika SAD-a (USTR) objavila je listu dodatne robe iz EU na koju će eventualno uvesti nove tarife zbog konflikta vezanog za subvencionisanje evropskog proizvođača aviona “Airbus”-a.

Vašington je u oktobru već uveo tarife od 10 odsto na velike civilne avione i od 25 procenata na poljoprivredne proizvode iz Evrope, a tokom godine je objavio više spiskova evropskih proizvoda, vrednih preko 10 milijardi dolara, koji bi se mogli naći pod kaznenim carinama.

Sada je USTR pokrenula javnu raspravu s ciljem da dobije mišljenje da li da carine na tu robu podigne na 100 odsto, uz proširenje liste nekim proizvodima koje je Bela kuća izuzela u oktobru. Nove stavke, ukoliko budu dodate, takođe bi se carinile po stopi do 100 posto, prenosi B92.

Među brojnim novim proizvodima koji se razmatraju nalaze se alkoholna pića iz Evrope, poput viskija i konjaka, zatim špansko maslinovo ulje, francuski sir, nemački noževi, portugalski fileti ribe...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!