Projekti

Samit “Otvoreni Balkan” i sajam vina u Beogradu

Samit lidera regionalne inicijative “Otvoreni Balkan” održava se u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame i Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog.

Kako je istaknuto, inicijativa doprinosi da ove zemlje osiguraju dobru ekonomsku budućnost, ali istovremeno i da se učvrsti mir i stabilnost u regionu.

Uspostavljanje zelenog koridora za prevoz namirnica na graničnim prelazima doveo je do rasta trgovine u ovom sektoru za 17 odsto, a otvaranje namenskih voznih traka skratilo je dosadašnje višesatno čekanje na 10 do 15-tak minuta, što nemerljivo olakšava poslovanje kompanijama.

Tokom Samita biće potpisana dokumenta koja imaju za cilj da se saradnja podigne na viši nivo: Sporazum o mehanizmima za obezbeđivanje nesmetanog snabdevanja osnovnim životnim namirnicama unutar “Otvorenog Balkana” predviđa da kada neka od tri zemlje donese odluku o zabrani izvoza neke namirnice to se neće odnositi na ostale članice inicijative. Operativni plan u oblasti civilne zaštite je nastavak prethodnog sporazuma o saradnji u civilnim i vanrednim situacijama iz jula 2021. godine, prenosi RTV.

Memorandum o razumevanju u oblasti kinematografije i audio vizuelnih aktivnosti je nastavak prethodno potpisanog Memoranduma iz oblasti kulture od jula 2021. čime će se osnovati zajednički koprodukcioni fond “Otvorenog Balkana” za filmske profesionalce.

U okviru ovog samite održava se sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“. Sajam u Beogradu okupio gotovo sve vinare iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Italiije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, i mnogih drugih zemalja. Na sajmu su okupljeni izlagaci iz 22 zemlje, a učestvuju predstvanici više od 40 zemalja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!