Razvoj

Samo 14 žena nalazi se među 100 najbogatijih na svetu

Od 100 najbogatijih na svetu samo je 14 žena, a samo dve od njih nisu stekle bogatstvo nasleđem ili razvodom.

Lista milijardera, koju svake godine objavljuje Forbes, pokazuje ko su najbogatiji ljudi na svetu, ali i kako je bogatstvo raspoređeno među polovima.

Naslednica francuskog “L’Oreal”-a Fransoa Betenkor Mejers našla se na vrhu liste za prošlu godinu, preuzevši vođstvo od najbogatije žene 2020. godine, naslednice “Walmart”-a, Alis Volton.

Mekenzi Slot, bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, sada je treća najbogatija žena na svetu. Ova 51-godišnjakinja je diplomirala na Prinstonu, nagrađivani je romanopisac i bivša izvršna direktorka organizacije za borbu protiv nasilja “Bystander Revolution”.

Nova na listi najbogatijih žena sveta od 2021. godine je Mirijam Adelson, koja je nasledila bogatstvo od oko 38 milijardi dolara, nakon smrti njenog supruga, izvršnog direktora i predsednika Las Vegas Sendsa, Šeldona Adelsona, prenosi B92.

Žene iz Kine i Hong Konga dominiraju listom najbogatijih milijarderki koji su bogatstvo same stekle.

Najbogatija od njih nalazi se na 89. mestu liste milijardera. Žong Huijuan je direktorka proizvođača lekova “Hansoh Pharmaceutical”. Ova poslovna žena iz Šangaja profitirala je od nedavnog procvata biotehnologije u svojoj rodnoj Kini.

Vu Jađun iz Pekinga (100. na listi) obogatila se tako što je sa svojim tadašnjim mužem osnovala kompaniju za nekretnine “Longfor Properties”, koja se nalazi u Hong Kongu.

Još tri milijarderke iz Kine i Hong Konga obogatile su se proizvodnjom ekrana za pametne telefone i drugih delova za kompanije kao što su Samsung, Microsoft, Apple i Huawei.

Jedina u vrhu liste žena koje su same stekle svoje bogatstvo, a da nije iz Kine i Hong Konga, je Ruskinja Tatjana Bakalčuk. Ona je 2004. godine osnovala e-trgovinu Wildberries.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!