Društvo

Saradnja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fondacije „Novak Đoković“

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Novak Đoković fondacija potpisali su Sporazum o partnerskoj saradnji na Projektu inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji se finansira uz podršku Svetske banke.

Saradnja podrazumeva da Ministarstvo i Fondacija u naredne dve godine udruže kapacitete i zajedno adaptiraju i opreme prostorije u javnim objektima, koje će biti namenjene realizaciji predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

“Postavljanje dobrih osnova vaspitanja i obrazovanja od najranijeg uzrasta značajno je, ne samo za socijalizaciju dece, već i za njihovo dalje uspešno školovanje. Novak Đoković fondacija već godinama unazad realizuje sopstvene programe koji su usmereni na bolje uslove za realizaciju predškolskog vaspitanja. U ovom slučaju iskoristićemo njihovo znanje i iskustvo i udružujemo se kako bismo obezbedili uslove da još veći broj dece, posebno iz socijalno i ekonomsko ugroženih društvenih grupa, bude obuhvaćen sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Plan  je da do kraja 2022. godine bude adaptirano i opremljeno najmanje 100 prostorija u javnim objektima i postojećim predškolskim ustanovama. Radovi će biti finansirani iz Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji finansira Svetska banka, dok će Fondacija koordinirati  aktivnosti na  renoviranju, prenameni i adaptaciji tih prostora i opremanje nameštajem i didaktičkim materijalom.

"Vodeći se željom da našim najmlađim generacijama pružimo podsticajno okruženje za igru i učenje kako bi razvili svoj puni potencijal, naš tim je do sada rekonstruisao, opremio i pomogao 45 vrtića širom Srbije. Na taj način smo podstakli i razvoj samih lokalnih zajednica što dugoročno doprinosi boljoj budućnosti za sve nas. Međutim, brojevi pokazuju da je i dalje dugačak put ka cilju da svako dete u Srbiji ima pristup predškolskom vaspitanju i obrazovanju. Zato nam je jako drago da smo, zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu, dobili poverenje Ministarstva da im na tom putu pomognemo i sigurni smo da će uz partnerstvo sa Svetskom bankom projekat biti uspešno realizovan", rekla je Maja Kremić, nacionalni direktor Novak Đoković fondacije.

U okviru ove saradnje, Fondacija će realizovati i program podrške roditeljima i starateljima dece uzrasta do 6 godina u svim opštinama u kojima će biti renovinar i adaptiran prostor za vaspitno obrazovni rad.

Saradnja sa Fondacijom dodatno će podržati napore Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da unaredi sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja i da se vaspitni proces obavlja u još boljim i kvalitetnijim uslovima.

U prvoj godini saradnje, u planu su radovi u 20 lokalnih samouprava:  Doljevac , Vlasotince, Vladičin Han, Varvarin, Trstenik, Brus, Kraljevo , Čačak, Obrenovac, Stari Grad,  Jagodina, Batočina, Svilajnac, Rača,  Velika Plana, Bač, Apatin, Šid, Nova Varoš, Čajetina.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!