Hardver

Saradnja Ubera i NASA-e donosi leteće taksije već 2020. godine

Uber i NASA počinju saradnju za kreiranje autonomnih letećih taksija, koji bi bili u upotrebi već 2020. godine.

U svom govoru na Web Summitu u Lisabonu, šef razvoja novih proizvoda u kompaniji "Uber" Džef Holden je najavio da je ova kompanija dodala Los Anđeles popisu gradova u kojima planiraju da ponude vazdušni taksi prevoz.

Na popisu se nalaze još Dubai i Dalas, a projekat bi trebao da krene već 2020. godine. Holden je takođe rekao da će u saradnji s NASA-om razvijati sasvim nov sistem kontrole vazdušnog saobraćaja.

Ovaj sistem bi trebao da funkcioniše na nižim visinama od drugog vazdušnog saobraćaja i radiće potpuno autonomno, odnosno bez pilota. zbog toga bi bilo neophodno kreirati nov sistem propisa i nov sistem praćenja vazdušnog saobraćaja. Kako bi najbolje pojasnili svoju viziju, objavili su pomalo utopijski video u kojem se demonstrira način funkcionisanja ovog sistema.

Prema videu, sistem naručivanja bi trebao da bude identičan ostalim Uberovim sistemima prevoza na kopnu i na moru. Putnik ugovara putovanje uz pomoć telefona, nakon čega ide na fiksnu lokaciju poletanja, odnosno na Uberov Skyport. 

LETELICA NE POSTOJI U FIZIČKOM OBLIKU

Uber je svoje planove vazdušnog saobraćaja razradio još prošle godine, ali se projekat još uvek sukobljava sa velikim problemima. Naravno prvi problem je što još ne postoje uvek komercijalne letelice toga tipa. Takođe nedostaje infrastruktura, odnosno platforme na koje bi Uberove letelice mogle da slete. Problem su i propisi, koji jednostavno nisu predviđeni za autonomne letelice unutar gradova, a usvajanje novih propisa bi moglo da potraje godinama.

UDRUŽIVANJE JE KORISNO I ZA NASA-U I ZA UBER

Udruživanje s NASA-om će možda biti ključno za uspešnost ovog sistema, koliko i sama letelica. Pre svega, ova saradnja im daje kredibilitet. Poverenje uliva i učestvovanje u NASA-inom bespilotnom projektu UTM, koji se od 2015. godine bavi regulacijama prometa dronova.

Uber kaže da ipak neće morati da čeka do 2020. godine kako bi počeo testiranja. U kompanijij planiraju kreiranje flote autonomnih letelica u okrugu vazdušne luke Dallas-Fort Worth, gde se odvija testiranje NASA-inog UTM sistema. NASA i Uber neće profitirati u finansijskom smislu od ove saradnje, ali će razmenjivati napretke u tehnološkom smislu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!