Društvo

Šarčević: Stari studenti studiraće po novim programima

Stari studenti moraće fakultete da završavaju po novim programima, potvrdio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i istakao da ustavno pravo na školovanje njima nije uskraćeno.

Kako je ocenio, stanje je bilo neodrživo, a tehnički problemi veliki, jer fakulteti već nemaju profesore za te stare predmete.

“Mi smo rokove već jedno tri godine produžavali od kada sam ja ministar, a Univerzitet ima velike primedbe. Neko mora da sprovede te naše odluke, a to su fakulteti koji već nemaju profesore za te predmete”, rekao je on i dodao da je tehnički bila nemoguća misija da se održi polaganje ispita po starim programima.

On je podsetio da je pre tri godine bilo reči o oko 12.000 studenata koji bi završavali po starim programima, ali uz rad.

“Ako neko radi, on ima sredstva, i nisu to neka fantastična sredstva ako je neko upisao na budžet, a sad prelazi na samofinansirajuće, a svi fakulteti imaju želju da pomognu tim ljudima i oni mogu da nastave da studiraju uz rad”, rekao je Šarčević, prenosi Blic.

On je podsetio da je Bolonja donela promene 2005. i 2006. godine, a da je diskontinuitet od 14 godina sada napravio veliki tehnički problem.

On se nije složio sa primedbama da se starim studentima na ovaj način uskraćuju "ustavna prava", jer svi i dalje imaju ustavno pravo na školovanje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!