Razvoj

Saudijska akcija za borbu protiv korupcije pogodila cilj - obezbeđeno 100 milijardi dolara

Saudijsko-arabijska kampanja za borbu protiv korupcije dolazi do kraja prve faze, a vlada tvrdi da je postigla dogovor sa većinom od 381 osobe, koje su pozvane na ispitivanje.

Podaci pokazuju da se 56 ljudi suočilo sa mogućnošću suđenja. Prema rečima lokalnih medija, u Rijadu i Džedahu su otvorena dva nova kriminalna suda.

Iznos, koji je država zaradila tokom ovog procesa prešao je cifru 106 milijardi dolara, navodi se u saopštenju generalnog tužioca Šejka Sauda Al Mojeba i to obuhvata nepokretnosti, privredne subjekte, hartije od vrednosti, gotovinu i drugu imovinu koju je vlada zaplenila. To se uklapa u predviđeni iznos, koji je Al Mojeb prethodno predložio. S obzirom da je pred vladom Saudijske Arabije još više desetina osumnjičenim, očekuje se da će se taj iznos dodatno uvećati.

Akcija je započela u novembru, pritvaranjem prinčeva i vodećih poslovnih rukovodilaca, među kojima su najistaknutiji biznismen Alvaleed bin Talal i lokalni medijski mogul Valeed Al-Ibrahim.

Postavlja se pitanje da li je kampanja zaista odradila posao ka smanjenju korupcije u srednjoročnom i dugoročnom periodu. Od samog početka, deo javnosti je sugerisao da je taj proces bio važan za ambicioznog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, jer je na taj način želeo da podrije potencijalne rivale i da dobije više snage i bogatstva za sebe, dok zvaničnici smatraju da je to stvarni pokušaj čišćenja ekonomije Saudijske Arabije.

Jedno što je sigurno je činjenica da korupcija predstavlja pravi I ozbiljan problem u Saudijskoj Arabiji,  koji treba rešiti. Pitanje prisustva korupcije - i zvanično obećanje da će se to pitanje uskoro rešiti jedna je od retkih stvari koja ujedinjuje lidere širom regiona.

Međutim, skala uspeha saudijske kampanje protiv korupcije i naglost sa kojom je pokrenuta, izazvala je jednako i zabrinutost i podršku.

Naime, ova kampanja postavlja pitanja o poštovanju vladavine prava i sigurnosti ulaganja, što može doprineti usporavanju stranih ulaganja u privredu. Podsetimo, direktne strane investicije u projektu u Saudijskoj Arabiji su u poslednjih nekoliko godina skočile.

Ministri saudijske vlade insistiraju na tome da nema razloga za zabrinutost investitora. Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prošle sedmice, ministar finansija Mohamed Al-Jadaan izjavio je za TV kanal CNBC:

 "Šta se dešava u borbi protiv korupcije je samo deo reformi koje sprovodimo  Takođe, sigurni smo da investitori moraju znati da je zakon iznad svih, a mi ćemo nastaviti da primenjujemo zakon na jasan i transparentan način. "

Ova situacija nije specifična i ograničena na Saudijsku Arabiju, već i na susedne zemlje poput Kuvajta i Irana. Od zemalja u MENA regionu, Sirija je na dnu liste Transparency International-a, gde je zauzela a 173. mesto od ukupno 176 zemalja.

Druga istraživanja Transparency Internationala pokazala su da je region MENA imao najveći procenat građana, koji tvrde da njihove vlade ne rade dobro posao u borbi protiv korupcije, čak 68 odsto populacije. Građani (njih 45 procenata), takođe, smatraju da su poreski i vladini zvaničnici poseban problem i da su veoma korumpirani.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!