Razvoj

Saudijska Arabija – država svakom građaninu daje oko 3.000 dolara za troškove života

Saudijska Arabija planira da dodeli svojim građanima 50 milijardi rijala (13 milijardi dolara) kroz poseban program kako bi im nadoknadila sve veće troškove života.

Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud naredio je vladi da isplati po 1.000 rijala (oko 266 dolara) državnim službenicima svakog meseca u toku 2018. godine. "Dodeljivanje 50 milijardi rijala kroz ovaj dekret ukazuje na brigu našeg državnog vodstva za udobnost i kvalitet života ljudi", rekao je lokalnim medijima Awwad bin Saleh Alawwad, saudijski ministar kulture i informiranja. Saudijska vlada zapošljava oko 1,2 miliona ljudi.

Penzionerima, kao i saudijskim vojnicima, koji se bore na frontovima protiv Jemena, biće dodeljen bonus i to u visini od po 1.330 dolara. Vlada je odlučila i da pokrije troškove PDV-a u nekim slučajevima, uključujući i kupovinu prve nekretnine. Kraljevski plan o isplati novca podanicima trebao bi nadoknaditi nedavni porast poreza od pet odsto na osnovne proizvode kao što su hrana i komunalije, i gotovo udvostručenje troškova benzina. To je povećanje cena bilo deo nastojanja kraljevine da se reši budžetskog deficita, procenjenog na 52 milijarde dolara.

Vlada je, takođe, saopštila da planira da smanji povlastice članovima kraljevske porodice, što je razljutilo mnoge članove saudijske elite.

Prošlog meseca, Saudijci su predstavili 19,2 milijardi dolara težak program namenjen rastu privatnog sektora. "Jedini način da se dobije oporavak rasta u 2018. godini je kroz fiskalni podsticaj", rekao je Bloombergu Crispin Hawes, direktor londonske kompanije za politiku rizika.

U skladu s projektom “Vision 2030”, koji ima za cilj otvaranje zemlje i diverzifikaciju privrede, krunski princ Mohammad bin Salman doneo je stroge kazne u borbi protiv korupcije uhapsivši 200 najbogatijih pojedinaca u zemlji, čija se imovina procenjuje na 800 milijardi dolara. Saudijski zvaničnici ponudili su slobodu pritvorenim privrednicima, članovima vladarske kuće i ministarima u zamenu za 70 odsto njihovog bogatstva, a ta bi suma mogla nadmašiti iznos namenjen finansiranju razvojnih programa.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!