Društvo

Saudijska Arabija ukida zabranu vožnje ženama

Saudijski kralj Salman je izdao dekret kojim po prvi put u istoriji dozvoljava ženama da upravljaju automobilom. Ova monarhija je jedina zemlja na svetu u kojoj je ženama zabranjena vožnja automobila.

Sve do sada, jedino je muškarcima bilo dozvoljeno da poseduju vozačke dozvole, a žene koje su vozile u javnosti suočavale su se s rizikom da budu uhapšene i novčano kažnjene.

Princ Khaled bin Salman je potvrdio da ženama neće biti potrebna dozvola muškaraca da pohađaju časove vožnje, te da će one moći da se voze gde god budu htele.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je rekao da je to istorijski dan i prava odluka u pravo vreme. Međutim, nisu svi reagirali pozitivno. Konzervativni glasovi su optužili vladu da "iskrivljuje šerijatsko pravo".

Drugi su istakli da je, uprkos poslednjim događajima, Saudijska Arabija i dalje daleko od jednakosti polova.

Filip Luter iz „Amnesty International“-a je rekao da je to "samo jedan korak", dodajući da "u Saudijskoj Arabiji takođe treba biti ukinut čitav niz diskriminatornih zakona i praksi".

Ovaj dekret je deo programa "Vizija 2030." saudijskog prestolonaslednika princa Mohammeda bin Salmana, kojim on želi da modernizuje saudijsko društvo i da ga uskladiti sa ostatkom sveta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!