Finansijske usluge

Sberbanka ima najveću tržišnu vrednost u Evropi

Ruska banka “Sber” (ranije poznata kao Sberbanka) postao je ovih dana tržišno najvrednija banka u Evropi, pretekavši britanski HSBC.

Indeks Moskovske berze RTS skočio je u drugoj nedelji oktobra i prvi put u deceniji probio se iznad granice od 1.800 poena.

Iako je vodeći RTS indeks od početka godine porastao oko 32 posto, većina ulagačke pažnje usmerena je na bankarski sektor, koji je od početka godine porastao preko 70 posto.

Cena deonica Sberbanke uzletela je na istorijski maksimum: jedna akcija vredela je više od 366 rubalja (5,10 dolara), a tržišna kapitalizacija premašila je 8,25 biliona rubalja (113 milijardi dolara), čak 30 milijardi iznad britanskog HSBC-a.

Ruska banka je protekle dve godine iskoristila za važne strateške odluke. Strateški, Sberbanka će se u idućim godinama okrenuti finteku i internetskim uslugama. Oko stotinu od 13.000 poslovnica banke već je transformisano u okviru novog ekosistema, a u planu je otvaranje još oko 6.000.

Osim toga, Sberbanka je iskoračila i izvan samog bankarskog poslovanja. Upravo je ovih dana objavljeno kako su najveći ruski zajmodavac i internetska kompanija Mail.Ru uložili dodatnih 12,2 milijardi rubalja (168,39 miliona dolara) u svoje zajedničko ulaganje u vožnju i dostavu hrane. Finansiranje se osigurava u obliku kapitala. Ukupno finansiranje JV-a od njegovog početka u decembru 2019. sada iznosi 45 milijardi rubalja, pri čemu su obe firme doprinele jednakim iznosima, držeći svaka udeo na 45,01 odsto, prenosi B92.

Sberbanka je prisutna u Evropi s bankarskom grupom Sberbank Europe Group koja ima sedište u Beču i u njenom je stopostotnom vlasništvu. Sberbank Europe posluje na osam evropskih tržišta - u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Nemačkoj.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!