Projekti

Sedam gradova se takmiči za Evropsku prestonicu pametnog turizma 2022. godine

Evropska komisija je objavila sedam gradova koji su ušli u uži izbor za takmičenje Evropska prestonica pametnog turizma 2022. (predstavljeni po abecednom redu): Bordo (Francuska), Kopenhagen (Danska), Dablin (Irska), Firenca (Italija), Ljubljana (Slovenija) , Palma (Španija), Valensija (Španija).

Gradovi finalisti odabrani su od ukupno 30 prijava iz 16 zemalja.

Evropska prestonica pametnog turizma (European Capital of Smart Tourism) je inicijativa EU, koja se trenutno finansira u okviru programa COSME. Zasnovana je na uspešnom iskustvu Pripremne akcije koju je predložio Evropski parlament, a sprovela je Evropska komisija 2019. i 2020. godine. Cilj je promovisanje pametnog turizma u EU, podsticanje inovativnog, održivog i inkluzivnog razvoja turizma, kao i širenje i olakšavanje razmene najboljih praksi. Ova inicijativa EU priznaje izuzetna dostignuća gradova kao turističke destinacije u četiri kategorije: pristupačnost, održivost, digitalizacija, kao i kulturno nasleđe i kreativnost. Konkurs je bio otvoren za gradove širom EU, kao i za zemlje koje nisu članice EU i učestvuju u programu COSME.

Takmičenje za Evropsku prestonicu pametnog turizma 2022. je treće po redu koje se održava. Geteborg i Malaga izabrani su za pobednike takmičenja Evropskih prestonica pametnog turizma 2020, dok su Helsinki i Lion pobedili na prvom takmičenju i zajedno nosili titule Evropskih prestonica pametnog turizma 2019.

Dva pobednička grada će imati koristi od komunikacije i podrške brendiranju tokom 2022. To će uključivati promotivni video, namenski napravljenu skulpturu sa hashtagom za postavljanje na istaknuto mesto, različite promotivne aktivnosti i vidljivost na nivou EU.

Pobednički gradovi biće izabrani u novembru 2021. godine.

Prijave su se podnosile od 22. aprila do 16. juna 2021. godine. U prvoj fazi konkursa, nezavisni panel stručnjaka ocenjivao je prijave. Svi gradovi finalisti pokazali su izvrsnost u četiri takmičarske kategorije zajedno.

U drugoj fazi, predstavnici sedam gradova finalista predstaviće pred Evropskim žirijem svoje kandidature i program aktivnosti planiranih za 2022. godinu. Evropski žiri sastaće se u narednim nedeljama i izabrati dva grada koja će postati evropske prestonice pametnog turizma 2022. godine, navodi se u saopštenju Sekretarijata Evropske prestonice pametnog turizma (European Capital of Smart Tourism Secretariat).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!