Društvo

Septembarski festivali u francuskim bojama

Ovog septembra, u saradnji sa festivalima BITEF, Cirkobalkana i LUTFEST, brojne francuske pozorišne, cirkuske i plesne predstave za sve uzraste biće predstavljene u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

I ove godine, Francuski institut u Srbiji u saradnji sa brojnim partnerima, nastavlja rad na promociji savremenog francuskog scenskog stvaralaštva i produbljuje saradnju između umetnika iz Srbije i Francuske u domenu pozorišta, savremenog cirkusa i plesa. Kao i uvek kada je o Francuskom institutu reč, posebna pažnja se poklanja decentralizaciji kulturnih dešavanja, a posebno mesto u ovogodišnjem programu imaju predstave pristupačne i najmlađoj publici.    

Francusku pozorišnu jesen otvariće, 20. septembra, izvođenje predstave SCOOOOOTCH! u okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici. Ova predstava u režiji Ameli Poarije s uspehom je obišla brojne zemlje Jugoistočne Evrope, stvarajući nezaboravno iskustvo za mališane kroz kombinaciju zvuka, pokreta i lepljive trake, koju između sebe i publike razmotavaju tri animatora, ispitujuću nevidljivu mrežu njihovih odnosa.

Već narednog dana, 21. septembra, u okviru jubilarnog, desetog izdanja Festivala savremenog cirkusa CIRKOBALAKANA koji se održava u Luci Beograd (Silosi), počinju radionice letećeg trapeza organizovane u saradnji sa cirkuskom školom Turbul' iz Francuske. Pored ove jedinstvene prilike za sticanje novih cirkuskih veština, festival će ugostiti i dve francuske predstave, BAKEKE i BESTIAIRE, u kojima podjednako može uživati cela porodica.

BAKEKE je urnebesni solo performans sa kantama Fabricija Roselija (na programu 23. septembra u Beogradu), dok BESTIAIRE predstavlja originalno preispitivanje tradicionalnog cirkusa iz ugla akrobate Hišama Šerifa, u režiji Žane Mordož (25. septembar u Beogradu). Ove dve predstave će, 24. septembra, biti predstavljene i novosadskoj publici, u saradnji sa udruženjem Ludifiko i Studentskim kulturnim centrom u Novom Sadu.

Za ljubitelje savremenog pozorišta i vernu publiku BITEF-a, iz Francuske stiže prava poslastica u vidu predstave GARDIEN PARTY, francuskih autora Valeri Mrežan i Muhameda el Hatiba (26. i 27. septembar), koja predstavlja oblik dokumentarnog i devised pozorišta, odnosno, zasniva se na građi iz života samih njegovih autora i/ili izvođača. U ovom slučaju to su čuvari velikih svetskih muzeja iz Pariza, Marseja, Sankt Peterburga, Stokholma i Njujorka, čije ispovesti o njihovom poslu, vlastitom odnosu prema delima koja čuvaju, instituciji muzeja i životnim ambicijama i porazima čine materijal ove tople, tužne, pametne i duhovite predstave.

Francusku pozorišnu jesen zatvoriće izvođenje cirkuske predstave DUEL (1. oktobar), nastale u saradnji umetnika iz Srbije, Hrvatske i Francuske, čiju su produkciju podržali Francuski institut u Parizu, Teatroskop i Bitef tetar. Ova predstava, u kojoj se četvoro akrobata suočava kroz međusobnu igru i nadmetanje, predstavlja krunu regionalne saradnje u domenu savremenog cirkusa i pokazuje njenu duboku povezanost sa savremenom francuskom scenom.   

Naglašena zastupljenost francuskih umetnika i predstava na festivalskim repertoarima rezultat je kontinuirane podrške Francuskog instituta u Srbiji, koji kroz program Teatroskop podstiče razvoj izvođačkih umetnosti i regionalne cirkuske scene, te saradnju sa francuskim umetnicima. Svi programi iz domena savremenog cirkusa predstavljaju deo drugog izdanja regionalne kampanje Circus Must SEE – Savremeni cirkus u Jugoistočnoj Evropi, koja za cilj ima da objedini brojna dešavanja iz ove oblasti koja se istovremeno održavaju u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Grčkoj, te da skrene pažnju na značaj savremenog cirkusa i da ukaže na njegovo punopravno mesto među izvođačkim umetnostima.

Detaljni program Circus (must) SEE možete preuzeti OVDE

1. SCOOOOOTCH! Amelie Poarije, Les Nouveaux Ballets du Nord Pas de Calais (FRA)

   20.09 u 10h00, Međunardoni festival pozorišta za decu, Narodno pozorište Subotica, Senćanski put 71, Subotica

Više informacija : Međunarodni festival pozorišta za decu - Subotica (lutfestsubotica.net)

2.  Radionica letećeg trapeza škole Turbul’ (FRA)
    21-26.09, festival Cirkobalkana, Silosi Beograd, Dunavski kej 46, Beograd
   Više informacija: RADIONICA – LETEĆI TRAPEZ – Cirkobalkana

3. Bakeke, predstava Fabricija Rozelija (FRA)

    23.09 u 20h00, festival Cirkobalkana, Silosi Beograd, Dunavski kej 46, Beograd

    24.09 u 18h00, SKC Fabrika, Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad, Srbija

Trejler: (256) Fabrizio Rosselli - BAKÉKÉ, Theater Show - Promo 2020 - YouTube

Više informacija: BAKEKE – FABRICIO ROSELI / FABRIZIO ROSSELLI (Francuska) – Cirkobalkana

4. Bestiaire, Žana Morož - trupa BAL (FRA)
    24.09 u 19h30 SKC Fabrika, Bulevar despota Stefana 5, Novi Sad, Srbija

    25.09 u 12h00, festival Cirkobalkana, Silosi Beograd, Dunavski kej 46, Beograd
Trejler: (256) BESTIAIRE - YouTube

Više informacija: BESTIARIJ / BESTIAIRE – KOMPANIJA B.A.L. (Francuska) – Cirkobalkana

5.  Gardien party, Muhamed el Hatib i Valeri Mrežan

26. i 27. 09 u 19h00, BITEF, Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

Više informacija: Gardien Party - Program predstava | 56. Bitef

6. Duel, Cirkorame (HR), Cirkusfere (SRB) i Un loup pour l’homme (FRA)

   01.10 u 19h00, festival Cirkobalkana, Silosi Beograd, Dunavski kej 46, Beograd

Trejler : (256) DUEL teaser - YouTube

Više informacija: DUEL – CIRKUSFERA (Srbija), CIRKORAMA (Hrvatska), VUK ZA ČOVEKA / UN LOUP POUR L’HOMME (Francuska) – Cirkobalkana

 

 

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!