Društvo

Severna Koreja ispalila novi projektil ka Japanu

Vojska Južne Koreje je potvrdila da je Pjongjang ispalio novi projektil, zbog čega je japanski premijer Šinzo Abe saopštio da to predstavlja "ozbiljnu pretnju, bez presedana", a Savet bezbednosti UN sazvao hitan sastanak na zahtev SAD.

Sirene su se oglasile širom severnog dela Japana upozoravajući ljude da potraže skloništa, a železnički saobraćaj je obustavljen. Japanska vojska nije pokušavala da obori projektil, koji je preleteo teritoriju Japana oko 6 ujutru po lokalnom vremenu.

Vojska Južne Koreje je saopštila da je, za sada neidentifikovani projektil, ispaljen negde u blizini Pjongjanga u pravcu Japanskog mora. Lokalni mediji javljaju da se projektil raspao na tri dela pre nego što je pao u more.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti građane Japana.

Poslednja severnokorejska raketa koja je preletela Japan ispaljena je 2009. godine, kada je Pjongjang naveo da je u pitanju bilo lansiranje satelita. Vašington, Seul i Tokio smatraju da je to bila tajna proba interkontinentalne balističke rakete.

SAD i Rusija izrazile zabrinutost

Rusija je izrazila zabrinutost zbog situacije na Korejskom poluostrvu i osudila "težnju ka eskalaciji" napetosti.

"Vidimo težnju ka eskalaciji i veoma smo zabrinuti opštim razvojem situacije", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ocenivši da su velike vojne vežbe Južne Koreje i SAD, započete prošle nedelje u Južnoj Koreji, igrale ulogu u provociranju Pjongjanga da ispali novu raketu.

Kineske vlasti ocenile su da je kriza na poluostrvu stigla do "prekretnice" i pozvala na uzdržanost. Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova, Hua Čunjing, ponovila je apel da se obnove mirovni pregovori i dodala da "pritisci i sankcije prema Pjongjanga ne mogu suštinski rešiti problem".

Japanski premijer Šinzo Abe je saopštio da je vodio četrdesetominutni telefonski razgovor sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o tome šta treba preduzeti, navodeći da su stavovi Japana i SAD jedinstveni.

 

Izvor: N1

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!