Energetika

Severna Koreja leži na rudama vrednim 10.000 milijardi dolara

Severna Koreja možda nema dokazane rezerve nafte, ali leži na rezervama više od 200 mineralnih ruda, čija je vrednost procenjena na do 10.000 milijardi dolara.

Ne postoje zvanični podaci o tome koliko zaista vredi severnokorejsko rudno bogatstvo, ali prema grubim procenama sa početka ove decenije, severnokorejske rezerve uglja, rude gvožđa, cinka, bakra, grafita, zlata, srebra, magnezita, molibdena i mnogih drugih metala, vrede između 6.000 i 10.000 milijardi dolara.

Pre raspada Sovjetskog Saveza, zvanični Pjongjang je uveliko bio posvećen rudarskim aktivnostima i trgovini sa susednim komunističkim partnerima. Međutim, rudarska industrija je početkom 90-ih godina prošlog veka doživela kolaps, zbog decenija zanemarivanja i manjka sredstava za razvoj infrastrukture koja bi podržala rudarske aktivnosti. 

Severnokorejski rudarski sektor je sada pod potpunom zabranom Ujedinjenih nacija, jer je Pjongjang proteklih meseci povećao broj nuklearnih proba i pojačao ratobornu retoriku. 

UN su prošle godine počele da zabranjuju Pjongjangu trgovinu metalima, navodi RT, podsećajući da je samo od trgovine ugljem Severna Koreja generisala godišnje prihode od preko milijardu dolara. 

Svrha sankcija je, kako navodi RT, da se obustavi severnokorejska trgovina rudama i da režim Kim DŽong-Una ostane bez preko potrebnih sredstava.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!