Društvo

Severna Koreja optužila SAD za pokušaj ubistva Kim Džong Una

Severna Koreja je optužila američku agenciju CIA za pokušaj atentata na Kim Džong Una.

Državna novinska agencija KCNA objavila je da je CIA hemijskim oružjem ranije ove godine pokušala da ubije severnokorejskog vođu ističući da atentat "pokazuje da je SAD glavni krivac za terorizam".
 
"U maju ove godine uhvaćena je grupa odvratnih terorista koja se uvukla u našu državu na nalog CIA-e i južnokorejske obaveštajne službe kako bi biološkom i hemijskom supstancom izvršila teroristički napad na sedište vlasti", objavila je KCNA.
 
Agencija je takođe navela da "SAD menja boje poput kameleona kako bi opravdao rušenje vlada u drugim državama". Optužila je Vašington da koristi rat protiv terorizma kako bi opravdao američke intervencije u Avganistanu, Iraku i Libiji.
 
Severnokorejska vlada je u maju objavila da je zaustavila tajni plan SAD-a i Južne Koreje za atentat na Kim Džong Una. CIA je odbila komentarisati ove navode. Severna Koreja ima dugu istoriju iznošenja optužbi koje ne mogu biti potvrđene. Ranije je tvrdila da su SAD i Južna Koreja "skovale tajni plan za ubistvo vođe pod nazivom Plan Jupiter".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!