Društvo

Severna Koreja preti da potopi Japan - Južna Koreja pruža "ruku mira"

Severna Koreja je zapretila da će upotrebiti nuklearno oružje protiv Japana i pretvoriti SAD u "pepeo i tamu" zbog predlaganja novog seta sankcija pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Očekuje se da će ova retorika pogoršati tenzije u Severnoj Aziji.

"Japanu više nije potrebno da postoji blizu nas," izjavila je centralna novinska agencija Koreje, pozivajući se na izjavu Korejskog Azijsko-Pacifičkog mirovnog komiteta, a u saopštenju se dodaje: "Četiri ostrva japanskog arhipelaga bi trebalo potopiti uz pomoć nuklearne bombe Juche."

Šef kabineta japanskog sekretara Ioshihide Suga je ove komentare ocenio kao "izuzetno provokativne".

"Ako Severna Koreja ostane na putu na kome se trenutno nalazi, biće sve izolovanija od ostatka sveta. Primenom nove rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, međunarodna zajednica kao celina mora maksimizirati pritisak na Severnu Koreju, kako bi ta zemlja promenila svoju destruktivnu politiku", rekao je Suga, u saopštenju za medije.

Najnovije sankcije UN usvojene su kao odgovor međunarodne zajednice na šesti i najmoćniji nuklearni test, koji je izveden na severu Koreje ranije ovog meseca. Podsetimo, krajem avgusta, režim je pokrenuo balističku raketu na severu Japana, koja je predstavljala akt "pokazivanja mišića" u znak protesta na godišnje vojne vežbe koje održavaju SAD i Južna Koreja. Severna Koreja je i prethodno pretila da će ispaliti rakete u Pacifiku, iznad Japana i prema teritoriji SAD-a. KCNA je opisala raketu kao strateški balistički projektil srednjeg dometa.

Japanski premijer Šinzo Abe osudio je lansiranje, dok je američki predsednik Donald Tramp ponovio da se SAD razmatra sve opcije kako bi odgovorila na provokacije Severne Koreje.

Nova pretnja Severne Koreje glasi: "Sada je vreme da se unište američki imperijalistički agresori. Hajde da neutrališemo problem mobilizacijom svih sredstava odmazde koji su do sada pripremljeni."

U izveštaju se još napada Južna Koreja i navodi da su južnokorejske "marionetske snage izdajice i psi SAD-a, jer zahtevaju strožije sankcije prema zemljama sunarodnicima, dodajući da "grupu pro-američkih izdajnika treba strogo kazniti i izbrisati vatrenim napadima. "

Ipak, Ministarstvo za unifikaciju Južne Koreje razmišlja o pružanju humanitarne pomoći Severnoj Koreji, u iznosu od 8 miliona dolara putem međunarodnih organizacija kao što su UNICEF, objavio je Jonhap Nevs u četvrtak, pozivajući se na ministarstvo.

Ukoliko vlada odobri ovu pomoć, biće to prvi put za dve godine da je Seul pružio takvu pomoć svom severnom susedu. Podsetimo, 2015. godine ministarstvo Južne Koreje je poslalo 11,7 milijardi vona ili 10,3 miliona dolara Severnoj Koreji i to putem međunarodnih organizacija.

Kada je predsednik Južne Koreje Moon Jae-in stupio na vlast u maju, obećao je novu eru prijateljskog angažovanja s Severnom Korejom.

 

Izvor: Bloomberg

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!