Društvo

Severna Koreja priznala da je ispalila raketu i zapretila: Biće ih još

Severna Koreja je potvrdila da je u utorak ispalila raketu koja je preletela Japan, i da je pogodila ciljane vode u Tihom okeanu.

"Raketa 'hvasong-12' srednjeg dometa, presekla je nebo iznad ostrva Hokaido i rta Erimo duž unapred određene putanje leta i pogodila ciljane vode u severnom Tihom okeanu", izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA, pri čemu vežba nije uticala na bezbednost susednih zemalja, prenosi KCNA, dodajući da je severnokorejski predsednik izrazio "veliko zadovoljstvo" zbog lansiranja rakete.

"Biće još lansiranja balističkih raketa u kojima će Tihi okean biti meta i u budućnosti", prenela je KCNA.

Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters, podsećajući da je 2009. godine poslednji put projektil koji je ispalila Severna Koreja preletao Japan.

U svetu je zavladala zabrinutost usled najnovije eskalacije krize na Korejskom poluostrvu, nakon što je Pjongjang lansirao raketu koja je preletela Japan i pala u Tihi okean.

 

Izvor: Blic

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!