Društvo

Sindikat novinara Srbije traži "medijski ustav"

Sindikat novinara Srbije (SINOS), povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja, traži jačanje ekonomskog statusa novinara i medijskih radnika.

SINOS traži potpisivanje nacionalnog kolektivnog ugovora za medijsku delatnost, koji bi bio "medijski ustav".

“Bez jačanja ekonomskog statusa novinara i medijskih radnika nema slobode medija. Zaposleni u medijskoj delatnosti rade u nesigurnim uslovima, za male i neredovne plate, često bez ugovora i uz zabranu da se sindikalno organizuju i štite svoja radna i profesionalna prava”, navedeno je u saopštenju predsednice SINOS-a Dragane Čabarkape, prenosi „Tanjug“.

Kako je navedeno, očekivati od njih da se bore za javni interes kad ne mogu da se izbore za ličnu egzistenciju, neprikladno je i nepristojno. 

SINOS apeluje na sve učesnike na medijskoj sceni Srbije da odmah pristupe uspostavljanju socijalnog dijaloga i zaštite profesionalnu i radnu poziciju novinara i medijskih radnika, u skladu sa evropskim standardom, a to znači potpisivanje nacionalnog kolektivnog ugovora za medijsku delatnost. 

SINOS zato predlaže plan u šest tačaka, koji predviđa i sastanak predsednice vlade i predstavnika medijskih sindikata i osnivanje organizacije poslodavaca za pregovore.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!